Doku ve organ bağışının güncellenmesi

Doku ve organ bağışının güncellenmesi -Gümüşhane Sağlık Müdürü Boşnak: Organ bağışı sistemi artan teknolojik gelişmelerle birlikte internet çağına ayak uydurdu


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Sağlık Müdürü Emre Boşnak, organ bağışı sisteminin artan teknolojik gelişmelerle birlikte internet çağına ayak uydurduğunu bildirdi.
     Boşnak, yaptığı yazılı açıklamada, organ ve doku bağlarının tek bir yerde toplanacağını, organ ve doku nakli bölge koordinasyon ve nakil merkezlerince, Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sisteminde (TODBS) sorgulanarak görülebileceğini belirtti.
     Türkiyede nakil cerrahisinin artması ve yeni tedavi işlemlerinin uygulanması nedeniyle bazı organ ve dokuların bağış kartında yer alması gerekliliğinin doğduğunu, Doku ve Organ Bağış Belgesinin güncellenerek, Organ ve Doku Bağış Kartına dönüştürüldüğünü anımsatan Boşnak, şunları kaydetti:
     Eski belgede sadece kalp, kalp kapağı, karaciğer, akciğer, böbrek, pankreas, kornea seçenekleri vardı. Yeni karta nakli yapılmaya başlayan kemik, kas dokusu, kıkırdak, tendon, ince barsak, yüz ve saçlı deri, üst solunum, üst sindirim ve ekstremite de eklendi. Bakanlığımız tarafından tüm organ bağış kayıtlarının saklanacağı TODBS oluşturuldu. Artık yapılan bağışların kayıtları elektronik ortamda saklanacak ve kişilerin organ bağışında bulunup bulunmadığı bilgisi ancak sistemden görülebilecek. Organ bağışı alınmasıyla ilgili olarak sağlık müdürlükleri, organ ve doku nakli bölge koordinasyon merkezleri, üniversiteler, devlet ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli organ ve doku nakli koordinatörlerine, toplum sağlığı merkezleri ve aile sağlığı merkezlerinde görevli hekimlere ve bu konuda idari olarak görevlendirilen personele sistem üzerinden organ bağışı alabilmeleri için kullanıcı kodu düzenlenecek. Kullanıcılar Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı internet sitesi üzerindeki TODBS sekmesinden kullanıcı girişi yaparak dolduracakları form ile organ bağışı alabilecek.
     Boşnak, eski belgelerin de geçerliliğini koruyacağını vurgulayarak, bağışçıların bunları yeni kart ile değiştirmesine gerek olmadığını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Doku ve organ bağışının güncellenmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER