Dünya KOAH Günü

Dünya KOAH Günü -Rize Halk Sağlığı Müdürü Özşahin: KOAH tedavisinin temelini, sigarayı bırakmak oluşturur


RİZE (A.A) - Rize Halk Sağlığı Müdürü Faik Özşahin, KOAH tedavisinin temelini, sigarayı bırakmanın oluşturduğunu bildirdi.
     Özşahin, 14 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH), uzun süredir bronşlarda tıkanmaya neden olan bir hastalık olarak tarif edilebileceğini belirtti.
     KOAHın en kötü yanının, bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesi ve tedavi olunmaz ise hastalığın sinsice ilerlemesi olduğunu ifade eden Özşahin, şöyle devam etti:
     Hastalık genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar. KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Bu nedenle KOAH tedavisinin temelini, sigarayı bırakmak oluşturur.
     Özşahin, KOAHın kesin teşhisinde solunum testi yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
     KOAHın erken teşhisi için sigara içen ve 40 yaşını aşmış herkes yılda bir kez solunum testi yaptırmalıdır. Uzun süredir öksürük, balgam ve en önemlisi nefes darlığı şikayetleri olan sigara içicilerde KOAH riski çok yüksektir. Bu kişilerin en kısa sürede solunum testi yaptırmaları gerekir. KOAHın tedavisi sigaranın bırakılması, tozlu ve dumanlı ortamlarda çalışmamak, bulunmamak ve düzenli ilaç tedavisi ile mümkündür.
    
     Muhabir: Salih Yıldırım
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER