Ege Denizindeki deprem

Ege Denizindeki deprem -KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bektaş: 6.2lik Ege depremiyle depremsellik bir kez daha Kuzey Anadolu fayının kuzey kolundan güney koluna geçmiştir


TRABZON (A.A) - Tuğba Yardımcı Mısır - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Ege Denizinde, Bozcaada açıklarında 6.2 büyüklüğündeki deprem ile depremselliğin bir kez daha Kuzey Anadolu fayının kuzey kolundan güney koluna geçtiğini söyledi.
     Prof. Dr. Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu depreminin Kuzey Anadolu fayının Marmara Bölgesinde deprem üretme modeli hakkında önemli bilgiler verdiğini belirterek, Marmara Bölgesinde orta ve büyük depremler Kuzey Anadolu fayının kuzey ve güney kolları arasında karşılıklı tekrarlanmaktadır. 17 Ağustos 1999da merkez üssü Gölcük olan 7.4 şiddetindeki ve 12 Kasım 1999da merkez üssü Düzce olan 7.2 şiddetindeki depremlerinden sonra depremselliğin kuzey kol üzerinde batıya, İstanbula doğru devam edeceği yaygın görüşler arasındadır dedi.
     Merkez üssü Kocaelinin Gölcük ilçesi olan 17 Ağustos 1999 Marmara depreminden sonra tıpkı 1719 yılındaki İzmit ve 1963 Yalova depremlerinde olduğu gibi depremin yine yön değiştirerek, Kuzey Anadolu fayının kuzey kolundan güney koluna geçtiğini vurgulayan Bektaş, Bu geçişin ardından 2006 yılında güney kolda Manyas 5.2 depremi oluşmuştur. 2006 yılından sonra yönünü tekrar kuzeye çeviren depremsellik 2010 yılında kuzey kolda orta büyüklükteki Saros 5.3 ve Marmara 4.5 depremlerini üretmiştir diye konuştu.
     6.2lik Ege depremiyle depremsellik bir kez daha Kuzey Anadolu fayının kuzey kolundan güney koluna geçmiştir diyen Bektaş, şunları kaydetti:
     Marmara Bölgesinde Kuzey Anadolu fayının kuzey ve güney kolları arasında depremselliğin bu şekilde tekrarlanması, birbirlerinden uzak olan fayların derinden stres transferi yaparak karşılıklı deprem ürettiği görüşümüzü destekler. Bin yıllık depremsellik Marmaranın batı, doğu ve güney kesimlerindeki gerilmelerin orta kesimden çok daha fazla olduğunu göstermiştir.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Ege Denizindeki deprem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER