Emzirme Haftası

Emzirme Haftası -Halk Sağlığı İl Müdürü Öztürk: Anne sütü bebek için en temiz, hazmı kolay, taze, bebeğin her ihtiyacına uygun, her an hazır tek besindir


NİĞDE (A.A) - Niğde Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, Anne sütü bebek için en temiz, hazmı kolay, taze, bebeğin her ihtiyacına uygun, her an hazır tek besindir dedi.
     Emzirme Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yapan Öztürk, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yönteminin anne sütü olduğunu ifade etti.
     Doğumdan hemen sonra, bebeğe hiçbir besin (kaynamış su, şekerli su, serum, mama) verilmemesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:
     Bebek doğduğunda anne memesine tutulmalı ve emzirmeye başlanmalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. 6. aydan itibaren ek besinlere başlanarak anne sütü ile beslenme sürdürülmelidir. Annenin doğumdan sonra ilk gelen sütü (kolostrum, ilk süt, ağız sütü) bebeğe mutlaka verilmelidir. Bu süt bebek sağlığı için çok önemli ve gereklidir. Bebeğe biberonla herhangi bir gıda verilmemelidir ve yalancı meme kullanılmamalıdır. Çünkü bu tip malzemeler hastalık kaynağı olmakta ve aynı zamanda bebeklerin anne memesinden ayrılmalarına ve emzirmenin zarar görmesine yol açmaktadır. Anne sütü bebeğin ilk 6 ayda ihtiyacı olan ve bebeğin büyümesi için gerekli tüm besin maddelerine sahiptir (su, protein, yağ, demir, vitamin). Ayrıca, su ya da meyve suyu vermeye hiç gerek yoktur. Anne sütü bebek için en temiz, hazmı kolay, taze, bebeğin her ihtiyacına uygun ve her an hazır tek besindir.
     Anne sütünün, bebekleri her türlü hastalığa karşı koruyan ve onların daha zeki olmalarını sağlayan tek besin olduğunu belirten Öztürk, aynı zamanda anne sütü ile beslenerek her yıl tüm dünyada 1 milyar 300 bin bebeğin hayatının kurtulduğunu, Türkiyede 2003 yılından bu yana emzirme oranlarının yüzde 20lerden yüzde 40lara kadar yükseldiğini vurguladı.
    
     Muhabir: Betül Abbak / Musa Özyürek
     Yayıncı: Yücel Velioğlu

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER