Etiyopya ile Türkiye arasında ticaret artıyor

Etiyopya ile Türkiye arasında ticaret artıyor -Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyetinin Ankara Büyükelçisi Dr. Mulatu Teshome Wırtu: -Etiyopya ile Türkiye arasında 10 yıl önce yaklaşık 30 milyon dolar olan ticaret hacmi bu yıl 35


ANTALYA (A.A) - Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyetinin Ankara Büyükelçisi Dr. Mulatu Teshome Wırtu, Etiyopya ile Türkiye arasında 10 yıl önce yaklaşık 30 milyon dolar olan ticaret hacminin bu yıl 350 milyon dolar seviyesine yükseldiğini, 2015de 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedeflendiğini bildirdi.
     Wırtu, Etiyopya Antalya Fahri Konsolosu Bülent Çekiç ve beraberindeki heyet ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odasını (ATSO) ziyaret etti.
     ATSO Başkan Yardımcısı Adnan Vücudi Özen, Antalya ekonomisi, yatırım olanakları ile oda faaliyetleri hakkında Wırtuya bilgi verdi. Turizm ve tarım sektörünün Antalya ekonomisinin lokomotifini oluşturduğunu belirten Özen, özellikle Antalya Serbest Bölgesinin lüks yat üretiminde iddialı olduğunu vurguladı.
     Özen, Etiyopya ile Antalya arasında ticaretin çok düşük düzeyde olduğunu ifade ederek, ikili ilişkilerin gelişmesi için oda olarak her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi.
     Büyükelçi Wırtu ise Etiyopyada 200e yakın Türk firmasının faaliyet gösterdiğini, özellikle son dönemde büyük inşaat ve otoyol ihalelerini Türk firmalarının aldığına belirterek, Etiyopya ile Türkiye arasında 10 yıl önce yaklaşık 30 milyon dolar olan ticaret hacmi bu yıl 350 milyon dolar seviyesine yükseldi. 2015de 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefleniyor. İki ülke arasında ticaret agresif bir şekilde büyüyor. Antalyada bu büyümeden pay almalı dedi.
     Antalya ve Etiyopyanın iklim olarak birbirine çok benzediğine işaret eden Wırtu, yatırım olanaklarını yakından görmeleri için Antalyalı iş adamlarını ülkesine davet etti.
     Etiyopya Antalya Fahri Konsolosu Bülent Çekiç ise mayıs ayında Antalyadan bir grup iş adamının Etiyopyaya gideceği bildirdi. Çekiç, Etiyopyada enerjinin çok ucuz olduğunu belirterek, Etiyopya, Afrikanın yükselen yıldızı. Türkiye ve Antalya olarak mutlaka bu potansiyeli değerlendirmeliyiz diye konuştu.
    
     -İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlama ziyaret-
    
     Wırtu ve beraberindeki heyet, daha sonra İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlamı makamında ziyaret etti. Antalyada her geçen yıl artan Etiyopyalı turistlerin Antalya kent güvenliğinden duydukları memnuniyeti dile getiren Wırtu, Antalya, Etiyopyalı turistlerin Türkiyede ziyaret ettiği kentlerin başında geliyor. Bunda Antalya polisinin kent güvenliği alanında yürüttüğü çalışmaların da büyük payı var dedi.
     İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ise Antalyanın 640 kilometre sahil şeridi ile yılda 11 milyon turisti ağırladığını, Antalyanın Türkiyede büyük kentler ve en huzurlu şehirlerden biri olduğunu ifade etti.
     Türkiyenin Etiyopya ile tarihi ve kültürel bağlarının bulunduğunu, inançlarının ortak olduğunun altını çizen Sağlam, Büyükelçi Wırtuye plaket takdim etti.
     Wırtu, günün anısına Emniyet Müdürlüğü şeref defterini imzalayarak Sağlama plaket verdi.
    
     Muhabir: Şamil Kahveci
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Etiyopya ile Türkiye arasında ticaret artıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER