Evini müzeye dönüştürdü

Evini müzeye dönüştürdü -50 yılı aşkın bir süre içinde antika eşyalar toplayan Osman Haskırış, Osmanlı dönemi oyma, hat ve süsleme tekniğiyle hazırlanmış mobilyalar, levhalar, sehpa ve rahlelerin yer aldığı sergiyi evinde açtı


İZMİR (A.A) - Mustafa Yıldırım - İzmirde, 50 yılı aşkın süre içinde antika eşyalar toplayan Osman Haskırış, Osmanlı dönemi oyma, hat ve süsleme tekniğiyle hazırlanmış mobilyalar, levhalar, sehpa ve rahlelerin yer aldığı sergiyi evinde açtı
     Osman Haskırış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aslen Sinoplu olduğunu, çocukluk ve gençlik yıllarının geçtiği İstanbulda Osmanlı mimarisine ve geleneksel el sanatlarına ilgi duyduğunu anlattı.
     Gittiği yerlerde ileride antik bir değeri olur düşüncesiyle çeşitli objeler biriktirdiğini ifade eden Haskırış, kendisine gelen bazı hediyeleri de saklayarak günümüze taşıdığını, evinin bir odasını antika eserleri sergilemeye ayırdığını belirten Haskırış, Bornova ilçesi Atatürk Mahallesinde bulunan evine gelen misafirlerinin en fazla 1960 yılında hediye olarak kabul ettiği radyo, annesine ait 90 yıllık yayık aparatı, 100 yıllık deniz kabukları, 60 yıllık pikap, yün eğirmek için kullanılan 150 yıllık çıkrık, yıllanmış ispirto ocağı, kahve değirmeni ve kapı kilidini ilgiyle incelediğini ifade etti.
     Mekke, Medine ve Arafattan getirdiği toprakları da evinde özel bir yerde muhafaza eden Haskırış, tüm odaların duvarlarını ise gül, ardıç ve ceviz ağaçları zemin olarak kullanılan oyma va hat sanatıyla yazılmış levhalarla süslüyor.
     Oturduğu evin mimarisini de kendisinin tasarladığını, tüm mobilyalarıyla birlikte Osmanlı dönemini evinde yaşatarak gelenleri adeta zamanda yolculuğa çıkardığını belirten Haskırış, şöyle konuştu:
     Hayat felsefesi olarak insanların derdini, kendi derdimden daha önce tutmaya çalışmışımdır. Bu binada herşey büyük ilgimin olduğu sanata dayalı olsun istedim. Allaha şükür bunu da gerçekleştirdim. Tamamen bu sanatlar devam etsin düşüncesiyle hareket ediyorum. İnsanlara ve bilhassa da gençlere hizmet edilsin düşüncesiyle hareket ediyorum. Geleneksel sanatlarımızla çocuklarımızı ve gençlerimizi tanıştırmamız lazım. Okullardan öğrencilerin gelip bu güzellikleri burada görmesini istiyorum. Çünkü özellikle okul çağındaki çocuklarımızı mutlaka bu yönde yönlendirmek gerekiyor.
    
     -Müze kurulsun
    
     Yaptıkları bir görüşmede Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırıma İzmire bir İslam Kültür Merkezi yapılması önerisinde bulunduğunu aktaran Haskırış, böyle bir merkezin yapılmasının tarihi değerlerin yaşatılması adına önemli olduğunu dile getirdi.
     Haskırış, İzmire bir İslam Kültür Merkezi yapılması durumunda bu eserlerin tamamını oraya bağışlayacağım diye konuştu.
     Haskırışn emekli öğretmen eşi Neriman Haskırış da (71), evlerindeki eserlerin doğal halleriyle gelecek kuşaklara aktarılmasını ve tanıtılmasını arzuladıklarını, yeni nesillerin bu eserlerden faydalanmasının kendileri açısından mutluluk kaynağı olacağını kaydetti.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Evini müzeye dönüştürdü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER