Fındıkta bilinçli tarım uygulaması

Fındıkta bilinçli tarım uygulaması -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Bitkisel Üretimi Geliştirme projesi kapsamında Orduda yürütülmekte olan İyi Tarım Uygulamaları projesiyle bilinçli fındık üretimi gerçekleştiriliyor


ORDU (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Bitkisel Üretimi Geliştirme projesi kapsamında Orduda yürütülmekte olan İyi Tarım Uygulamaları projesiyle bilinçli fındık üretimi gerçekleştiriliyor.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü ve Proje Koordinatörü Ekrem Oğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje neticesinde çevre ve doğa olarak daha sağlıklı bir yaşam ortamı kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.
     İyi tarım uygulaması hakkında bilgi veren Oğurlu, Çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen, doğal dengeyi korumayı hedefleyen ve güvenilir gıda sağlayan bir üretim modelidir. Bu projeyi bakanlığımıza sunduk ve kabul edildi. 3 yıl sürecek olan bu proje, ilimizde 5 ilçede her yıl 90 kişi olmak üzere toplamda 270 kişiye hizmet verecek dedi.
     Orduda fındık üretimi ile öne çıktığını ifade eden Oğurlu, şöyle devam etti:
     Fındıkta kullanılan yanlış budama, gübreleme ve ilaçlanmanın gerek doğada, gerekse çevrede çok büyük tahribatlara neden oldu. Yanlış uygulamalar sonucunda 1980li yıllardaki 100 kilo üzerindeki fındık verimimiz, 2000li yıllarda 70 kiloya kadar düştü. Bunun sebeplerini araştırdığımızda karşımıza fındıkta yapılan budamaların çok yanlış olduğu ortaya çıktı. Dalların çok sık olduğunu, yanlış gübreleme, gereksiz harcama ve yanlış ilaçlama yapıldığını gördük. Bundan dolayı da bölgemizde iyi tarım uygulamalarının yapılması gerektiğine karar verdik.
     Oğurlu, proje bitiminde bahçelerin yenilenmiş olacağını belirterek, Çevre ve doğa olarak daha sağlıklı bir yaşam ortamı kazandırmayı hedefliyoruz. Bahçelerimizde düzgün bir gübreleme oluşturulmuş olacak. Daha iyi, sürdürülebilir ve karlı bir ürün oluşturma sağlanacak. İyi tarım uygulamaları sertifikası alan üreticilerimize devletin, dekar başına bir desteği olacak ifadelerini kullandı.
     Muhabir: Eyüp Elevülü
     Yayıncı: Mehmet Kumcağız
<< Önceki Haber Fındıkta bilinçli tarım uygulaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER