Garanti Anadolu Sohbetleri

Garanti Anadolu Sohbetleri -Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Karadere: Garanti Bankası halka açık bir banka ve en son açıklanan bilançosu itibariyle 152 milyar lira aktif büyüklüğü ile Türkiyenin en büyük ikinci özel bankası k


TRABZON (A.A) - Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Garanti Bankasının halka açık bir banka olduğunu ve en son açıklanan bilançosu itibariyle 152 milyar lira aktif büyüklüğü ile Türkiyenin en büyük ikinci özel bankası konumunda olduğunu söyledi.
     Karadere, Garanti Anadolu Sohbetlerinin 82incisinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Trabzonun, konumu itibarıyla Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Rusya gibi Karadenizdeki komşuları ve İran ile ticaret konusunda büyük bir potansiyel taşıdığını belirtti.
     Gürcistan ile 2007de imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasının, Trabzon ekonomisinde beklenen etkiyi yaratmadığını öne süren Karadere, Bu nedenle en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke olan Rusya ile yetinilmemesi, özellikle fındık ihracatı konusunda uzun yıllara dayalı güçlü işbirliklerimiz olan Almanya, Fransa, İtalya gibi Avrupa ülkeleriyle, Gürcistan, Ermenistan, İran gibi komşu ülkelerle ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi, kentin ve bölgenin gelişimi için büyük önem taşıyor dedi.
     Trabzonun 2011 yılında 1.1 milyar dolarlık ihracatla büyük bir başarı göstererek, 81 il içinde 15inci sırada yer aldığını vurgulayan Karadere, şöyle devam etti:
     Türkiyenin yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 35ini Trabzonlu ihracatçılar yaptı. Trabzonun, 2001de gerçekleştirdiği 213 milyon dolarlık ihracat düşünüldüğünde, ilin ihracat hacmini son 10 yılda 6 katına çıkararak, önemli bir gelişime imza attığı açıkça görülüyor. Trabzonlu ihracatçıların gösterdiği bu başarıda, son 1 yılda 13 ülkeye ihracat yapmış olmanın, kuşkusuz önemli bir payı bulunuyor. Bu başarının artarak devam etmesi için Trabzonun bölge ülkeleriyle ilişkilerinde geleceğe dönük sağlam temelli stratejiler geliştirilmesine ihtiyaç duyuluyor. Bu stratejiler arasında en dikkat çekeni, Trabzonun bölgede bir lojistik merkez haline gelmesidir.
    
     -KOBİlere çözümler üretiyoruz-
    
     Garanti Bankasının halka açık bir banka ve en son açıklanan bilançosu itibariyle 152 milyar lira aktif büyüklüğü ile Türkiyenin en büyük ikinci özel bankası konumunda olduğunu belirten Karadere, Bu aktiflerin içinde 87 milyar lira reel sektöre aktarılan kredilerden oluşuyor. Mevduata geldiğimiz zaman sizlerin gösterdiği teveccühle Türkiyenin ikinci en büyük özel bankası konumundayız dedi.
     Karadere, KOBİlerin iş alanlarına yıllardır çözümler ürettiklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     2012 yılı haziran ayı itibariyle Trabzonlu KOBİlere özel hazırladığımız sektör paketleri kapsamında 169 milyon lira kredi kullandırdığımızı görüyoruz. Ödemelerinizi garanti güvencesi altına aldık bu sene itibariyle. Çünkü yasalarda çok büyük değişiklikler oldu. Önce Çek Yasası, ardından Yeni Türk Ticaret Kanunu çok büyük değişiklikler getirdi. Biz de bunlara sizlerden önce davranarak, sizlerin hayatını kolaylaştırmak için birkaç ürün dizayn ettik. Özellikle çekteki hapis cezasının kaldırılmasından sonra, piyasada özellikle yeni çek kullanan müşterilerin çeklerinin kabul edilmesinde haklı olarak bir sıkıntı doğmuştu. Biz burada banka olarak araya girdik. Alışveriş yapan, birbirinden mal alıp satan KOBİlerde banka garantisiyle araya giriyoruz. Bir anlamda çekin yerine, garanti ödemeyi devreye alıyoruz.
     KOBİlere yönelik Türkçe karşılığı kolay kart olan, Easty kart geliştirdiklerini anlatan Karadere, Bu kart, KOBİlerimizin özellikle ticari ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çok ayrıcalıklar getirdi. Ekstra borcunuzu erken öderseniz yüzde 1 indirim alıyorsunuz. Ekstra borcunuzu 20 günü kadar daha erteleyebiliyorsunuz ve bunun içinde ilave bir maliyet altına girmiyorsunuz. Bütün KOBİlerimizin web sitesi kurma zorunluluğu var. Bunun da maliyeti var. Biz google ile oturduk sizin için işbirliği yaptık. İşinizi internete taşımanıza ücretsiz olarak aracılık ediyoruz diye konuştu.
    
     -Trabzonda 62 bin 556 adet kredi kartı kullanıma sunuldu-
    
     Karadere, Trabzondaki şubeler vasıtasıyla bugüne kadar 62 bin 556 adet kredi kartının kullanıma sunulduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Kredi desteği olarak baktığımızda 538 milyon lira kredi kullandırmışız. Bunun karşılığında sizlerin göstermiş olduğu teveccühle de 320.5 milyon lira mevduat büyüklüğüne ulaşmışız. Yani yaklaşık topladığımız mevduatın iki misline yakın bir kredi kullandırdığımızı görüyoruz. 4 bin 145, bankamızın postlarını kullanan üye iş yerimiz var. Bu üye iş yerleri üzerinden de 184 milyon lira ciro geçmekte.
     Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlunun kentteki yatırımlar ve ekonomik gelişmelerle ilgili bilgi aktardıkları toplantıda, Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolatın yönettiği panel gerçekleştirildi.
     Panelde, DEİK Türk-Rus İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Cihan Candemir, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk-Avrasya İş Konseyi Başkanı Tuğrul Erkin ile İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, sunum yaptı.
     Toplantı, Trabzonlu iş adamları Sabit Sabır ve Mustafa Poyrazın fındık sektöründe yaşanan güncel gelişmelere ilişkin sunumlarının ardından sona erdi.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Garanti Anadolu Sohbetleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER