Genç diplomatlar Çatalhöyükü gezdi

Genç diplomatlar Çatalhöyükü gezdi -Turizm Haftası kapsamında çeşitli ülkelerden Konyaya gelen 70 genç diplomat, 9 bin yıllık Çatalhöyükü gezdi


KONYA (A.A) - Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında çeşitli ülkelerden Konyaya gelen 70 yabancı genç diplomat, insanoğlunun yerleşik hayata ilk geçtiği yerlerden olan Çatalhöyükü gezdi.
     Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün bu yıl Çatalhöyükte düzenlediği Turizm Haftası Resepsiyonuna, farklı ülkelerden 70 diplomat katıldı.
     Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, resepsiyonda, 2010 yılından itibaren Konyada turizm sektörünü yeniden yapılandırmak üzere bir plan hazırladıklarını belirtti.
     Planda yer alan faaliyetlerin bir kısmının doğrudan merkezi hükümetle ilgili olduğunu ifade eden Doğan, "Bunlar hızlı tren altyapısı, yeni havaalanı ve duble yolların tamamlanmasıydı. Bu konuda alınan mesafe övünç verici. Bunları tamamladık. Yeni havaalanı yıl içinde içinde faaliyete geçmiş olacak. Hızlı tren hatlarında önemli mesafeler kaydettik. Diğer konuların da tamamlanmasıyla Konya turizm sektörü açısından merkez şehir haline dönüşmüş olacak" diye konuştu.
     Doğan, UNESCOnun faaliyetlerinin de Konya turizmini desteklediğini, Çatalhöyükün geçen yaz Dünya Kültür Mirası Listesine alınmasının önemli bir gelişme olduğunu aktardı.
     Daha sonra Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, Çatalhöyük ile ilgili sunum yaptı. Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve diplomatlar, rehberler eşliğinde kazı alınını gezdi.
    
     -Çatalhöyük-
    
     1960lı yıllarda İngiliz Arkeolog James Mellaart ve ekibi tarafından keşfedilen Çatalhöyükte, 1993 yılında Stanford Üniversitesinden İngiliz Arkeolog Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında kazılara başlandı.
     Neolitik dönemde yaklaşık 8 bin kişinin yerleşik hayata geçerek bir kent kurduğu tespit edilen Çatalhöyükte 9 bin yıl önce insanlar, üstten girilen, birbirlerine bitişik kerpiç evlerde yaşıyordu.
     Burada çalışan uluslararası bilim adamları ekibi, insanların sosyal yapısı, beslenme ve giyim şekilleri gibi konuları araştırıyor.
    
     Muhabir: Mümin Altaş
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Genç diplomatlar Çatalhöyükü gezdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER