Eski Doğanbey köyü, film şirketlerinin gözdesi

Eski Doğanbey köyü, film şirketlerinin gözdesi oldu -"Entel Köy Efe Köye Karşı" ve "Dedemin İnsanları" filmleri ile tanınan Aydının Söke ilçesine bağlı Eski Doğanbey köyü, tarihi dokusuyla bu kez Alman yapım şirketi tarafından çekilen


AYDIN (A.A) - Gökmen Şireci / Muzaffer Yavaşoğlu - Milli Park sınırları içerisinde bulunması nedeniyle bünyesinde barındırdığı eski Rum evleri ve tarihi dokusunu muhafaza eden Sökeye bağlı Eski Doğanbey Köyü, yerli ve yabancı film şirketlerinin gözdesi haline geldi.
     "Entel Köy Efe Köye Karşı" ve "Dedemin İnsanları" filmleri ile tanınan köy, bu kez Alman Yapım Şirketi FFP New Media tarafından çekilen "Pinokyo" adlı filme mekan oldu.
     Köye 1920lerin İtalyan köyü havası verilerek çekilen ve Almanyada gösterime sunulacak filmde, Alman oyuncuların yanı sıra çok sayıda Türk vatandaşı da rol aldı.
     Filmin yapımcısı Anemone Müller, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğanbey Köyünde 26 Şubat 2013 tarihinde başladıkları çekimleri tamamladıklarını belirterek, filmin stüdyo sahnelerinin Almanyada çekileceğini kaydetti.
     Filmin Alman WDR ağına bağlı ARD kanalı tarafından 2 bölüm halinde yayınlanacağını bildiren Müller, çekimler için Eski Doğanbey köyünü seçmeleriyle ilgili şunları söyledi:
     "Pinokyo filmi için bize eski İtalyan görünümlü bir Akdeniz köyü gerekliydi. Uzun arayışlardan sonra Eski Doğanbeyi bulduk. Sadece görünümü değil, uygunluğu da bizi buraya çekti. El değmemiş, elektrik, telefon kabloları, uydu antenleri, klimalar olmayan bir mekan bulmak gerçekten çok zor. Burada çok az şeyi gizlemek zorunda kalıyorsunuz. Köy bizim için bulunabilecek eşsiz noktalardan bir tanesiydi. Çekimlerimiz yerel halkın da destekleriyle çok güzel geçti."
    
     -"Araba çekmesi gereken eşekler eğitildi"-
    
     Alman yapımcı şirketin çekimler sürecinde destek aldığı Türkiyedeki yapım şirketi AZ Celtic Filmsin yetkilisi ve Pinokyo filminin yapım amiri Berk Bengü ise, filmin yüzde 90ının yerel imkanlarla karşılandığını vurguladı.
     Yalnızca film ekibinin Almanyadan geldiğini, araç, gereçlerden figüranlara, filmde kullanılan hayvanlara kadar bir çok şeyin lokal olarak karşılandığını ifade eden Bengü, şöyle konuştu:
     "Pinokyo filminin Doğanbey köyündeki 8 haftalık çekimleri boyunca Söke ve Kuşadasından figürasyon olarak katılan birçok vatandaş oldu. Çok sayıda aracın yanı sıra çekimlerde kullanılmak üzere İzmirden bir fayton getirildi. Sökenin dağ köylerinden 2 inek, 10 koyun temin edilirken, 8 eşek ve 60 tavuk satın alındı, sürekli sete getirilip götürüldü. Hatta araba çekmesi gereken eşekler eğitildi diyebilirim. Bu durum yerel halk açısından da ilginç bir enstantane oldu. Çekimlerin ardından satın alınan hayvanlar bizlere yardımcı olan yerel halka bırakıldı."
    
     -"500 kişinin birebir fotoğrafları çekildi"-
    
     Alman yapımcı şirketin çekimlerde destek aldığı ajansın yetkilisi ve Pinokyo filminin cast direktörü Ufuk Tosun, filmde rol alan Türk oyuncuların belirleme sürecinin büyük bir titizlikle yürütüldüğüne dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
     "Pinokyo Filmi için ana oyuncular Almanyadan geldi. Bunun dışında İzmirde tiyatro ve sinema eğitimi almış 15 yardımcı oyuncu getirdik. Figürasyonu ise Söke ve Kuşadasında ikamet eden vatandaşlar arasından tamamladık. Pinokyonun macerası İtalyada geçtiği için, sarışın kişilerden kaçındık. Ayrıca 1920li yıllar olduğundan, rol alacak kişiler konusunda titiz davrandık. birebir fotoğrafları çekilen 500 kişi arasından uygun bulduğumuz 157 kişi bizimle çalıştı."
    
     -Pinokyo filminde rol alanlar farklı duygular yaşadı-
    
     Öte yandan Pinokyo Filminde rol alan Türk vatandaşları ise farklı duygular yaşadıklarını dile getirdi.
     Filmde papaz ve manav gibi roller aldığını belirten 60 yaşındaki emekli Bahri Yüksel, "Kuşadasında ikamet ediyorum. Filmde rol almam bir arkadaşım sayesinde oldu. Bir film nasıl çekiliyor, nasıl rol alınıyor, bunları öğrendim. Benim için değişiklik oldu ve çok güzel anlar yaşadım dedi.
     Sökede pazarcılık yapan Hasan Özen ise "Hem filmde rol aldım hem de Pinokyo filminde rol alan eşekleri Sökeye kamyonetle getirip götürdüm. Yabancı bir filmde rol alacağımı hiç düşünemezdim. Çok memnun oldum" diye konuştu.
     Sökede ikamet eden emekli edebiyat öğretmeni Şennur Parıldar (56) filmde düğün davetlisi ve terzi gibi roller aldığını belirterek duygularını şöyle ifade etti:
     "Öğretmenlik döneminde çocuklara karne hediyesi olarak Pinokyo kitabı vermiştim. Yıllar sonra Pinokyo filminde rol aldım. Bu çok farklı bir duygu. İleride çocuklarıma, torunlarıma bırakabileceğim önemli bir anı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
    
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
<< Önceki Haber Eski Doğanbey köyü, film şirketlerinin gözdesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER