Köyün hem nüfusu hem de sera

Köyün hem nüfusu hem de sera sayısı 300 -Sındırgı ilçesine bağlı 300 kişinin yaşadığı Pürsünler köyünde, 300 serada çeşitli sebzeler üretiliyor -Köy Muhtarı Sevim: "Kişi başına bir sera düşse de bazı ailelerin 2-3 serası bulunuyor, bir


BALIKESİR (A.A) - Necip Karatuna - Balıkesirin Sındırgı ilçesine bağlı Pürsünler köyünde, vatandaş sayısı kadar sera bulunuyor. Nüfusu 300 olan köyde bulunan aynı sayıdaki seralarda, domates, marul, salatalık, maydanoz, patlıcan gibi sebzeler üretiliyor.
     İlçe merkezine 2 kilometre uzaklıktaki köyün nüfusu, 1990 yılında 674 iken yıllar içinde verilen göçle azaldı ve 2000 yılında 500ün altına düştü.
     Halen 300 kişinin yaşadığı köyde vatandaşlar, geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Ekilebilir arazilerin bin 973 dekarında tütün, bin 228 dekarında buğday ve diğer baklagiller, 295 dekarında da sebze üretimi yapılıyor.
     Su kaynaklarının az olması nedeniyle tarımsal üretimin kısıtlı yapılabildiği ve düşük gelir nedeniyle göç veren köyde yaşam, 2000li yıllarda Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca seracılık için sağlanan desteklerle değişti. O dönem birkaç sera bulunan köy, şimdi yoğun sebze üretimiyle biliniyor.
    
     -"Sıcak su, köyümüze getirilse seracılık dersi veririz"-
    
     Köy Muhtarı Mustafa Sevim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde hayvancılıkla geçinenler dışındaki kişilerin, seracılıkla uğraştığını söyledi.
     Nüfusu 300 olan köyde 300 sera bulunduğunu belirten Sevim, "Kişi başına bir sera düşse de bazı ailelerin 2-3 serası bulunuyor, bir kısmı ise seracılıkla uğraşmıyor" dedi.
     Sevim, seralarda domates, marul, salatalık, maydanoz, patlıcan gibi birçok sebze çeşidi üretildiğini dile getirerek, bunların Sındırgı ile Balıkesire gönderildiğini ve birçok üreticinin pazarlarda satış yaptığını anlattı.
     Seracıların en büyük sıkıntısının su olduğunu vurgulayan Sevim, şöyle konuştu:
     "Köyümüze yaklaşık 17 kilometre mesafede 98 derece sıcaklıkta su çıkıyor. Orada 3-5 kişi seracılık yapıyor. Sıcak suyumuz yok ve 300 serada üretim yapıyoruz. Bırakın sıcağını, normal suyumuz bile yetersiz. Kuyu suyu ile sulama yapılıyor. İmkansızlıklarla bu kadar oluyor. İlçeye 3 kilometre uzaklıktaki sıcak su, köyümüze getirilse seracılık dersi veririz. Seracılıkta bu kadar tecrübeli ve iddialıyız. Sıcak su konusunda yetkililerden yardım bekliyoruz."
     Sevim, köyde özellikle kadınların seracılıkla uğraştığı bilgisini vererek, ürünlerin bir bölümünü Manisa ve İzmirde de pazarladıklarını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Köyün hem nüfusu hem de sera Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER