Girişimci çiftçi üzüm serme makinesi üretti

Girişimci çiftçi üzüm serme makinesi üretti -Öğretmenlikten emekli olduktan sonra çiftçilik yapmaya başlayan Necdet Gümüşgönül, çekirdeksiz kurutma üzümde maliyeti düşürmek için üzüm serme makinesi tasarladı -Girişimci çiftçi Gümüş


MANİSA (A.A) - Muammer Kökçüoğlu - Saruhanlı ilçesine bağlı Koldere beldesinde çiftçilik yapan emekli öğretmen Necdet Gümüşgönül, çekirdeksiz kurutma üzümde maliyeti düşürmek için üzüm serme makinesi üretti.
     Öğretmenlikten emekli olduktan sonra Koldere beldesinde 350 dekar alanda bağcılık yapmaya başlayan Necdet Gümüşgönül, üzüm serme makinesi geliştirmesinin öyküsünü AA muhabirine anlattı.
     Çekirdeksiz sofralık yaş üzümün kurutulması işleminin, kesilen üzümlerin potasyum karbonat ve zeytinyağı ilave edilmiş suyla yıkanarak yere serilmesiyle yapıldığını, bunun da emek yoğun bir iş olduğunu dile getiren Gümüşgönül, insan gücüyle hem uzun zaman alan hem de maliyetli olan bu işlem için makine geliştirmeye karar verdiğini söyledi. Gümüşgönül, bu düşüncesini Turgutlu ilçesindeki bir demirci ustasıyla paylaştığını ifade etti.
     Gümüşgönül, yaptıkları araştırmalarda benzer amaçla yurt dışında makine örnekleri olduğunu tespit ettiklerini, ancak inceledikleri makinelerin ihtiyaçlarına tam karşılık vermediğini belirterek, şunları söyledi:
     Bunun üzerine kendimiz bir tasarım yaptık. 15 bin lira masraf ederek ve iki hafta süren bir çalışmanın neticesinde makinemizi geliştirdik. Dalından kesilen üzümü, traktörün çektiği makinenin havuzuna döküyoruz. Üzüm, buradaki fıskiyelerin fışkırttığı potasyum karbonat ve zeytinyağı karışımlı su ile yıkanıyor. Yıkama işlemi tamamlanan üzümler, hareket halindeki bantların yardımıyla makinenin yere serdiği çuvalın üzerine düzenli bir şekilde bırakılıyor.
    
     -Maliyetini bir sezonda çıkarır-
    
     Geliştirdikleri makineden verimli sonuç aldıklarını ve işletmesinde kullanmaya başladığını kaydeden Gümüşgönül, şöyle devam etti:
     Makinemiz, 100-150 kişinin bir günde kestiği üzümü, zorlanmadan yıkayıp serebiliyor. 130 sepet üzümü 10 dakika içinde yıkayıp serebiliyor. Bu üretici için çok büyük bir nimet. İnsan gücüyle bu işi bir günde yapmak mümkün değil. Makine için 15 bin lira masraf ettik, ancak makine insan gücünden sağladığı tasarrufla bir sezonda bu maliyeti çıkarır. Çünkü 100 kişinin kestiği üzümü sermek için 5 ekip kurmak gerekir. Her ekipte 10 kişi olduğunu düşünürseniz toplam 50 kişi eder. Ama biz bu makinenin yardımıyla 6 kişiyle 50 kişinin yapacağı işi yapıyoruz.
     Gümüşgönül, geliştirdiği makinenin patentini almayı ya da seri imalatını yapmayı düşünmediğini, ancak makineyi gören çiftçilerin benzerlerini yaptırmasıyla üzüm serme işleminde makine kullanımının artacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Girişimci çiftçi üzüm serme makinesi üretti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER