Göç sorunu olmayan köyde halkın ömrü

Göç sorunu olmayan köyde halkın ömrü gölde geçiyor -Bolvadin ilçesine bağlı yaklaşık bin 500 nüfuslu Derekarabağ köyü sakinleri, ömürlerinin çoğunu Eber Gölündeki sazlıklarda geçiriyor -Sazları kesip satarak geçimini sağlayan köylüler


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Ali Kemal Akan - Afyonkarahisarın Bolvadin ilçesine bağlı yaklaşık bin 500 nüfuslu Derekarabağ köyü sakinleri, ömürlerinin çoğunu geçirdikleri Eber Gölünden kestikleri sazları satarak geçimlerini sağladıkları için göç verme ve işsizlik sorunu yaşamıyor.
     Göller Yöresinin en fazla bilinen göllerinden Eber, çok sayıda kuş türünü barındırması ve doğal güzelliklerinin yanı sıra sunduğu ekonomik imkanlarla da dikkatleri çekiyor.
     Su seviyesi son yıllarda gittikçe azalan göl kıyısında yer alan köylerden Derekarabağda 600 hanede yaklaşık bin 500 kişi yaşamlarını sürdürüyor. Yöre halkının, geçimlerini göldeki sazları kesip satarak ve göldeki balıkları avlayarak sağladıkları köyde, Afyonkarahisarın birçok köyünün aksine göç verme ve işsizlik sorunu bulunmuyor.
     Köylüler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çalışmaları sonucu yeniden hayat bulan göldeki ekonomik kaynaklardan vazgeçmiyor.
     Derekarabağ köylüleri için gün, sabaha karşı saat 03.00 sıralarında başlıyor. İlkbahar aylarında yoğunlaşan saz kesme işini yapabilmek amacıyla sabah ezanı vaktinde yollara düşen köyün erkekleri, sallarına binerek sazlıklara gidiyor.
     Köy sakinleri, öğle saatlerine kadar kestikleri sazları sallara yükleyerek evlerinin yolunu tutuyor. Daha sonra bu sazları temizleyip satışa hazır hale getiriyor ve günün geri kalan bölümünde pazarlama işiyle uğraşıyor.
    
     -Saz ticareti, balıkçılık ve yastık otu onların her şeyi-
    
     Derekarabağda saz ticaretiyle uğraşan işletmenin sahiplerinden Ahmet Yavuz, AA muhabirine, köyde halkın çoğunun, geçimini Eber Gölünden sağladığını söyledi.
     Göle sallarla gidenlerin kişi başına günde ortalama 40 deste saz toplayabildiğini ve bu destelerin 80 kuruş ile 1,20 lira arasında değişen fiyatlardan alım merkezlerine satıldığını belirten Yavuz, bir kişinin günde sattığı sazlardan 30 lira kazanıp bunun 10 lirasını yaptığı masraf için harcadığını anlattı.
     Yavuz, saz kesme ve temizleme işinin zor olduğunu dile getirerek, Eşleri göle giden kadınlar, saz alım merkezlerinde çalışıyor. Köyümüzde yaşayanların büyük çoğunluğu saz ticareti, balıkçılık ve yastık otundan geçimini sağlıyor. Eber Gölünün çeşit çeşit nimetleri var. Buradaki vatandaşlarımız da bundan fazla fazla yararlanıyor ve köyümüz hiç göç vermiyor dedi.
     Saz temizleme işi yapan Süleyman Demir de günde bir tona yakın saz temizlediğini bildirerek, ailece ekmeklerini sazdan kazandıklarını dile getirdi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Göç sorunu olmayan köyde halkın ömrü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER