Gökova Körfezinde biyolojik çeşitliliği koruma çalışmaları

Gökova Körfezinde biyolojik çeşitliliği koruma çalışmaları -Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ünal: -Gökova ÖÇKda 17 sistematik grup ve faunaya ait 644 makroskobik tür saptandı. Bu alan biyoçeşitlilik açısından zengin. 34 farklı


MUĞLA (A.A) - Gökova Körfezinde yürütülen çalışmalarda tespit edilen biyolojik çeşitliliğin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için çalışma yürütülüyor.
     Akyaka Yücelen Otelde Akyaka Belediyesi ve Gökova Akyakayı Sevenler Derneği ile Akyaka Kent Konseyi tarafından düzenlenen Gökova Körfezi Denizsel ve Karasal Biyoçeşitliliği konferansında konuşan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahdet Ünal, Gökova Körfezinin 1989 yılında Özel Çevre Koruma (ÖÇK) alanı ilan edildiğini, körfezin 827 kilometrekarelik deniz ve 270 kilometrekarelik karasal alana sahip olduğunu söyledi.
     Bölge ekonomisinin turizm, balıkçılık ve tarımdan oluştuğunu belirten Ünal, Gökova ÖÇKda 17 sistematik grup ve faunaya ait 644 makroskobik tür saptandı. Bu alan biyoçeşitlilik açısından zengindir. 34 farklı korunan türe ev sahipliği yapıyor dedi.
     Yöredeki balıkçılık yönetimini eleştiren Ünal, körfezde başarılı bir balıkçılık yönetimi olmadığını iddia etti. Balıkçılık yönetiminin işlerliğine değinerek bu yönde öne çıkan olumsuzlukları sıralayan Ünal, şunları söyledi:
     Lokal avcılık hakkına dayalı ya da tür bazlı bir yönetim yok. Girdi temelli balıkçılık yönetimi mevcut. Geleneksel yönetim araçları uygulamada. Av aracı yasakları, alan, tür, avcılık sezonu gibi yasaklar var. Özellikle yasa dışı avcılığı önlemek için daha etkili araçlar ve cezalar bulunmalı. Kilometrelerce ağ ve misina, yüzlerce hatta binlerce metrekarelik alanı yani deniz zeminini kaplamış durumda. Bu sorunları iki tebliğle yönetemezsiniz. Gerekçeli alanlarda her türlü av yasak olmalı. Balıkçılığın biyoçeşitlilikle çok büyük ilgisi var.
     Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca ise Büyükşehir Yasasıyla Akyaka Belediyesinin tüzel kişiliğinin yok olduğunu vurgulayarak, Akyaka ve bölgesinde yaşayan vatandaşlar olarak bizler, var olan bu güzelliklerin geleceği taşınmasında önemli rol oynamalıyız. Bunun için de tüzel kişiliğe gerek yok. Bu mirası geleceği taşımak için karar aldık diye konuştu.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER