Güney Şelalesindeki heyelan

Güney Şelalesindeki heyelan -PAÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kumsar: " Zamanla artan çatlaklardaki suyun basıncıyla bloklarda parçalanma yaşanıyor. Şelaledeki tufa blokunun devrilmesine de bu etkenlerin yolaçtığını d


DENİZLİ (A.A) - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar, Güney Şelalesinde yaşanan çökmenin, şelalede meydana gelen çatlaklara dolan suyun yolaçtığı basınçtan kaynaklandığının tahmin edildiğini bildirdi.
     Kumsar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney Şelalesinde bugün incelemelerde bulunacaklarını kaydetti.
     Bölgedeki suda kalsiyum karbonat yoğunluğunun fazla olduğunu ve akış sırasında bu kimyasalların yüzeye yapışarak genç travertenlerin oluşumunu sağladığını bildiren Kumsar, yüzeydeki sertleşmeyle kütle ağırlığının da arttığını ifade etti.
     Kumsar, "Şelalede, topuk dediğimiz bölümde ağırlığı taşıyacak destek bulunmadığından çatlaklar oluşuyor ve buraya su giriyor. Zamanla artan çatlaklardaki suyun basıncıyla bloklarda parçalanma yaşanıyor. Şelaledeki tufa blokunun devrilmesine de bu etkenlerin yolaçtığını düşünüyoruz" dedi.
     Kumsar, bu tür olaylarda çatlak ve boşluklara giren su basıncının etkisinin önemli olduğunu dile getirdi.
     Traverten oluşumunun yıllar sürdüğünü kaydeden Kumsar, "Aynı suyun blok üzerindeki akışıyla traverten oluşumu devam edecektir. Bölgede genç traverten oluşumunun devamlılığını sağlamak lazım" diye konuştu.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
<< Önceki Haber Güney Şelalesindeki heyelan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER