Hediye beklentisi, çiftleri huzursuz ediyor

Hediye beklentisi, çiftleri huzursuz ediyor -MÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kala: -Güzel bir söz de hediyedir. Sevginizi gösterme adına kendinizi pahalı şeyler almak zorunda hissetmeyin


KAYSERİ (A.A) - Musa Özyürek - Sevgililer günü, doğum günü, anneler günü, babalar günü, evlilik yıl dönümü gibi özel günlerde hediye beklentisine girilmesinin çiftler arasında huzursuzluğa ve aile içinde çatışmaya neden olduğu belirtildi.
     Melikşah Üniversitesi (MÜ) Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Kala, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların daha sevgililer günü gelmeden kitle iletişim araçları kullanılarak bir beklenti içerisine sokulduğunu ve hediye alma konusunda yönlendirildiğini öne sürdü.
     Batı kültüründen geçen sevgililer gününün Türk toplumuna uyarlanmaya çalışıldığını belirten Kala, şunları kaydetti:
     Batı kültüründen geçen, sadece sevgililer günü değil doğum günü, anneler günü, babalar günü, evlilik yıl dönümü gibi günlerin tamamı daha ziyade tüketime dayalı, toplumda tüketimi artırmaya yönelik günlerdir. Toplum ve kitle iletişim araçlarının da yönlendirmesiyle insanlar, bu günler gelmeden bir beklenti içerisine girip, kendilerini hediye almaya şartlandırıyor. Hediye beklentisi çiftler arasında huzursuzluğa, aile içinde zaman zaman şiddete neden olabiliyor. Güzel bir söz veya gülümsemek de hediyedir. Sevginizi gösterme adına kendinizi pahalı şeyler almak zorunda hissetmeyin. Sevgililer gününün gereksizliğine inanan insanlar bile bu kültüre ayak uydurma mecburiyetinde kalıyor. Kendilerini hediye almaya mecbur hissedebiliyor.
    
     -Sevginizi ifade etmek için özel bir gün belirlemeyin-
    
     Sevgililer günü gelmeden insanların aralarında, ne hediye alacaksın, ne giyeceksin, nereye götüreceksin gibi sorular sorarak, birbirini yönlendirdiğine ve bilinç altında mecburiyet duygusu oluşturulduğuna dikkati çeken Kala, şöyle devam etti:
     Bu durum bireyler arasında rekabet çatışmasını da beraberinde getiriyor. Özellikle bayanlar, bir başka bayanın aldığı hediyeyi örnek göstererek, bana verdiğin değer bu kadar mı- şeklinde eşine serzenişte bulunabiliyor. Sevgi, değer biçilemeyecek yücelikte bir duygudur. Bu tür söylem ve davranışlar toplumun temelini oluşturan aile yapısının bozulmasına neden olabiliyor. Özel günlerde hediye yarışına girmenin bir anlamı yok. Sevginizi ifade etmek için özel bir gün belirlemeyin. Her gün, her saat, eşinize, yakınlarınıza sevginizi belirtmek için fırsat oluşturabilirsiniz. Bu günün illa 14 Şubat olması gerekmiyor.
    
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Hediye beklentisi, çiftleri huzursuz ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER