İskender Paşa Camisi eski ihtişamına kavuşacak

İskender Paşa Camisi eski ihtişamına kavuşacak -Osmanlı Devleti döneminde Doğu Anadolu Bölgesinde inşa edilen camilerin öncüsü konumundaki İskender Paşa Camisi, yapılacak restorasyonun ardından ibadete açılacak -Ahlat Müftüsü Demirel:


BİTLİS (A.A) - Selcan Bayar - Osmanlı Devleti döneminde Doğu Anadolu Bölgesinde inşa edilen camilerin öncüsü konumundaki İskender Paşa Camisi, yapılacak restorasyonun ardından ibadete açılacak.
     Ahlat Müftüsü Zahit Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yavuz Sultan Selim döneminde Van Gölü sahilinde inşa edilen Sahil Kalesinin içinde 1584 yılında Ahlat taşı kullanılarak yaptırılan İskender Paşa Camisinin, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün başlattığı restorasyon çalışmasının tamamlanmasıyla eski ihtişamına kavuşacağını söyledi.
     Restore edildikten sonra ibadete açacakları caminin, Osmanlı döneminde ilçede yaptırılan ilk cami olma özelliği taşıdığını anlatan Demirel, Cami, mimarisi ve yapıldığı dönem itibarıyla Ahlat için büyük önem taşıyor dedi.
     Demirel, Doğu Anadolu Bölgesinde inşa edilen Osmanlı camilerinin öncüsü konumundaki caminin 20. yüzyılın başlarına kadar ibadete açık olduğunu anımsatarak, Rusların bölgeyi işgalinin ardından caminin büyük oranda tahrip edildiğini ifade etti.
     1990 ve 1995 yıllarında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından aslına uygun şekilde restore edilen camide aradan geçen zaman zarfında yeni bir restorasyona ihtiyaç duyulduğuna değinen Demirel, caminin aynı zamanda külliye olarak da kullanıldığını dile getirdi.
     Demirel, camide bulunan üç kitabede, yapılış tarihinin, mimarının adının ve yaptıran kişinin adının yer aldığını, camiye ismini veren İskender Paşanın kitabelerin birine, Bu camiyi içinde beş vakit ibadet edilsin diye inşa ediyorum yazdırdığını belirterek, restorasyonun ardından camiyi beş vakit ibadete açık tutacaklarını, önemli gün ve gecelerde de camide çeşitli programlar yapacaklarını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber İskender Paşa Camisi eski ihtişamına kavuşacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER