İstinat duvarında deniz ineği fosili bulundu

İstinat duvarında deniz ineği fosili bulundu -Mersinde istinat duvarı yapımında kullanılan kayada deniz ineklerine ait fosil bulunduğu bildirildi


MERSİN (A.A) - Mersinde istinat duvarı yapımı sırasında deniz ineklerine ait fosil bulunduğu bildirildi.
     Mersin Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurdan İnan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gözne yolu Sarnıç mevkisinde istinat duvarı yapan taş ustası Remzi Şimşekin, kırdığı taşın içinden çıkan uzun yapıları dişe benzeterek, kendilerine haber verdiğini söyledi.
     Yapılan arazi çalışmasında taşın orta-geç miyosen jeolojik zamana ait olduğunu tespit ettiklerini anlatan İnan, şu bilgileri verdi:
     Söz konusu taşların 16-5 milyon yıl önceye ait olduğunu tahmin ettiğimiz killi-kumlu kireçtaşı kayaları olduğunu gördük. Buradaki kireçtaşı kayaları, balta ayaklılar, deniz kestaneleri ve mercanlar gibi omurgasız hayvanlara ait fosilleri bollukla bulundurur ve sığ, sıcak bir denizel ortamı temsil eder. Taşın içinde bulunan materyalin, deniz ineklerinin farklı uzunlukta kaburga kemikleri olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen kaburga kemikleri ortalama 4 santimetre eninde ve 3,5 santimetre kalınlığındadır. Ülkemizdeki ilk deniz ineği fosili 2010 yılında yine Mersinde (Sandaldağı-Erdemli) bulunmuştu.
    
     -Diğer fosil örnekleri sadece Fransa ve İtalyada-
    
     Deniz ineklerinin, sadece tropikal ve yarı tropikal bölgelerin kıyı denizlerinde yaşadığını vurgulayan İnan, deniz ineklerinin, çok yavaş hareket edip, deniz tabanındaki çimenlerle beslenen otçul hayvanlar olduğunu bildirdi.
     Fosili bulunan türün diğer fosil örneklerinin Fransa ve İtalyada bulunduğunu belirten Prof. Dr. Nurdan İnan, şöyle devam etti:
     Deniz inekleri, geniş ve yassı gövdeli, palet şekilli kuyruğu olan çok iri, sucul memelilerdir. Üç-dört tırnak taşıyan iki tane ön yüzgeçleri vardır. Günümüzde yaşayan 5 türü vardır. Fosili bulunan Metaxytherium medium ise geç miyosen-geç pliyosen aralığında yaşamış ve yok olmuştur. Bölgemizde bulunan bu fosiller, Mersin civarının geç miyosen adı verilen jeolojik dönemde tropikal iklim koşullarının egemenliğinde, sığ bir kıyı deniziyle kaplı olduğunu göstermektedir. Metaxytherium medium türünün diğer fosil örnekleri sadece Fransa ve İtalyada bulunuyor. Ülkemizde sadece Mersin yöresinde sınırlı alanlarda görülmesi nedeniyle önemli bir bulgu olup, buluntu Mersin Deniz Müzesinin Jeolojik Zaman Denizlerinden Fosiller bölümünde sergilenmektedir.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Kerem Kocalar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber İstinat duvarında deniz ineği fosili bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER