Kanser Haftası

Kanser Haftası -Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: Kanserlerin yüzde 30-40ının potansiyel olarak önlenebilirliği söz konusudur


TRABZON (A.A) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, kanserlerin yüzde 30-40ının potansiyel olarak önlenebilirliğinin söz konusu olduğunu bildirdi.
     Hamzaoğlu, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kanserin, dünyada ve Türkiyedeki ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer alan, erken teşhis ile önlenebilen bir hastalık olduğunu ifade etti.
     Görülme sıklığının giderek artması nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de kanser hakkında bilgi düzeyini artırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla 1-7 Nisan tarihleri arasının Kanser Haftası ilan edildiğini kaydeden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
     Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir. Kanserin belirtileri organlara göre değişmekle beraber açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, memede veya vücutta hissedilen kitleler, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, olağan dışı kanama, ben ve siğillerdeki değişiklikler olarak özetlenebilir. Ülkemizde kanser nedenli ölümlerinin başında erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri gelmektedir.
     Kanserden korunmanın, kanserin tedavisinden daha önemli bir husus olduğunu vurgulayan Hamzaoğlu, şunları kaydetti:
     Kanserlerin yüzde 30-40ının potansiyel olarak önlenebilirliği söz konusudur. Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezite, kanserler için risk faktörleridir. Dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi ile kansere yakalanma riski önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Kanser, kişinin hayat kalitesini düşüren, işgücü kaybına uğratan, aynı zamanda teşhis ve tedavi maliyeti yüksek bir hastalıktır.
     Hamzaoğlu, Türkiyede meme, rahim ağzı (serviks) ve kolon kanserlerinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları olduğunu belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı:
     Meme kanseri taraması, kadınlarda 40-69 yaşları arasında yapılan taramadır. 2 yılda bir uygulanacak mamografi ile yapılır. Kolorektal kanser taramaları, tüm erkek ve kadınlarda 50-70 yaşları arasında yapılan taramadır. 2 yılda bir uygulanacak Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) ve 10 yılda bir yapılacak kolonoskopi ile yapılır. Serviks kanseri taraması kadınlarda 30-65 yaşları arasında yapılan taramadır. 5 yılda bir uygulanacak HPV testi veya Pap-smear testi ile yapılır. İlimizde Fatih Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) meme, serviks ve kolorektal kanserlere yönelik muayene ve tetkikler yapılmakta, tarama programı uygulanmaktadır. Ayrıca KETEMde Sigara Bıraktırma Polikliniği hizmeti verilmektedir.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER