Karadenizli esnafın ilginç hobisi

Karadenizli esnafın ilginç hobisi -Zonguldakta terzilik yapan bir esnaf, 6. kattaki evinin 80 metrekarelik terasında, 400 civarında farklı türde kaktüs yetiştiriyor -Terzi Ali Kahraman: -Yaklaşık 25 yıldır topladığım kaktüs


ZONGULDAK (A.A) - Erdinç Aksoy - Zonguldakta bir esnaf, camekanla kaplattığı 6. kattaki evinin 80 metre karelik terasında, genellikle çöllerde yaygın olan 400 civarında farklı türde kaktüs yetiştiriyor.
     Zonguldakta terzilik yapan Ali Kahraman (62), iş yerinin bulunduğu hanın terasında yetiştirmeye başladığı kaktüsleri, diğer dükkan sahiplerinin itirazı üzerine bir süre önce 6. kattaki evinin terasına taşıdı.
     Yaklaşık 50 bin lira harcayarak camekanla terasını kapattıran Kahraman, çöllerde yaygın olan kaktüs türlerini çeşitli boyutlardaki saksılarda özel hazırladığı toprakla büyüterek elde ettiği tohumları isteyenlere de ücretsiz veriyor.
    
     -Tohumdan başlayarak 20 yıldır baktığım kaktüsüm var
    
     Ali Kahraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaktüslerin, uygun yaşam koşullarında yetiştirilmesinin önemli olduğu belirterek, terasında su, nem ve toprak koşullarını buna göre uyarlamaya gayret gösterdiğini söyledi.
     Kaktüslerin dayanıklı olmalarının, bitkiye az ilgi gösterilmesi anlamını taşımadığını aktaran Kahraman, Kaktüsler, bakım gördükleri takdirde düzenli olarak çiçek açmalarının yanı sıra büyürler. Hazırladığım deniz çakılı karışımlı özel bir toprakta bitkileri yetiştiriyorum. Tohumdan başlayarak 20 yıldır baktığım kaktüsüm var dedi.
    
     -Kaktüsler stresi alıyor
    
     Kahraman, günde 3-4 saatini kaktüslerinin arasında bakımlarını yaparak geçirdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Terasımı dışarıdan bitkilerle dolu olduğunu görenler hayranlıklarını gizleyemiyorlar. Neredeyse yeşile hasret kalınan kent yaşamında, beton binaların arasında kaktüslerim tüm stresimi alıyor. Burada günlük hayatın yorgunluğunu ve stresini atıyorum. Kaktüsler, dikenli yapısıyla herkesin sevdiği bitkiler değil. Ama ben şekilleri ve çiçeklerini çok seviyorum. Ancak çiçekliler de bile fazla çeşit bulamıyorum. Farklı kentlerdeki satıcıların yanı sıra benim gibi meraklılarından değişik türleri topluyorum. Elimdeki tohumları da paylaşıyorum. Yaklaşık 25 yıldır topladığım kaktüslerden ilginç bir koleksiyonum oluştu. Bu koleksiyonu yeni türlerle zenginleştirmek istiyorum. Ünlü sanatçı Ediz Hunun da benim gibi kaktüs koleksiyonu yaptığı öğrendim. Kendisiyle paylaşımda bulunmayı çok isterim.
     Kaktüslerin havaların soğumasıyla adeta kış uykusuna yattığını, su istemediğini belirten Kahraman, bitkilerin yaz aylarında daha aktif olduğunu kaydetti.
    
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Karadenizli esnafın ilginç hobisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER