Kaşar peynirinden minyatür köşk

Kaşar peynirinden minyatür köşk -Karsta bir taş işlemecisi, kaşar peynirinden kentin tarihi mekanlarından Katerina Köşkünün minyatürünü yapıyor


KARS (A.A) - Çağlar Sefertaş - Karsta taş işlemeciliği yapan Metin Doğrukartal, kaşar peynirinden kentin tarihi mekanlarından Katerina Köşkünün minyatürünü yapıyor.
     Taş işlemecisi Doğrukartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taze kaşar peyniriyle Sarıkamış ilçesinde 1900-1902 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen Katerina Köşkünün minyatürünü yapmaya çalıştığını belirtti.
     Köyde çobanlık yaptığı sırada taşları yontarak mesleğine başladığını anlatan Doğrukartal, çalışmasını geliştirerek Karsın yöresel lezzetleri arasında yer alan kaşar peynirinden köşk yaptığını söyledi.
     Doğrukartal, peynirin taş ve alçı gibi olmadığını, yontarken çok keskin maddeler kullandığını ifade ederek İnşallah bu zamanla olacak. Allah nasip ederse daha yapacağımız çok iş var. Öğrencilerimiz var, onları yetiştiriyoruz. Belediyeler bizi destekliyor diye konuştu.
     Tarihi köşkün minyatürünü 3 kilogram kaşar peyniri kullanarak yaptığını, daha büyük parçaları kullanamadıklarını anlatan Doğrukartal, Bu peynirin bir özelliği var tam deliksiz değil. Delikleriyle de bunu yapmak zor mesele ama belirli bir zaman uğraştıktan sonra minyatür köşkümüzü yapmayı başardık dedi.
     Eski kaşar peyniriyle minyatür yapmanın daha kolay olacağını vurgulayan Doğrukartal, Yeni kaşarın üzerinde çalıştık ve başarılı olduk. Kaşar satan iş yerlerine ve mandıracılara da tavsiyemiz iş yerlerini böyle şeylerle süslemeleri ifadelerini kullandı.
     Doğrukartal, Osmanlı-Rus Savaşında Rusların Karsta 40 yıl devam işgali sırasında çivi kullanılmadan yapılan köşkün minyatürünün ilgi gördüğünü vurgulayarak, kentte kaşar peyniri satan iş yerlerinin camlarına bu tür çalışmalar konulması gerektiğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Kaşar peynirinden minyatür köşk Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER