Kastamonuda kivi hasadı başladı

Kastamonuda kivi hasadı başladı


KASTAMONU (A.A) - Kastamonuda son yıllarda üreticilerin gözde ürünü olan kivinin hasadına başlandığı bildirildi.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Abana, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, İnebolu ilçelerinde toplam kivi bahçesi alanının 156 dekar olduğunu belirterek, 2012 yılında yaklaşık 235 ton kivinin hasat edilmesini beklediklerini söyledi.
     Sahil ilçelerinin iklim koşullarının kivi yetiştiriciliği için uygun olduğunun altını çizen Yaman, Kivi, toprak yönünden oldukça seçici bir türdür. Ağır ve su tutan topraklarda kivinin gelişimi sağlıklı olmaz. Çok kumsal topraklarda ise su düzeni zor sağlanır ve gelişme düzensiz olur. Genel olarak kivi derin ve süzek olan, kireçsiz topraklarda yetişebilir. Organik maddece zengin, PH derecesi 5.5-7.6 arasında olan topraklar kivi yetiştiriciliğine uygun topraklardır.
     Kivi üretiminin 24 ilde yapıldığını vurgulayan Yaman, Kastamonunun üretim miktarı olarak 10. sırada yer aldığını aktardı.
    
     -Bölgemizde yetişen kiviler kalite ve lezzet bakımından iddialı-
    
     Üretici Yalçın Erdoğan ise, Abana ilçesinde kivi hasadına başladıklarını belirterek, yörelerinde yetişen kivinin kalite ve lezzet bakımından iddialı olduğunu söyledi.
     İlçede Bağlık Mahallesinde 5 dönümlük bir alanda kivi üretimi yaptıklarını vurgulayan Erdoğan, Eğer kivi yetiştiriciliğinin üzerine düşülürse çiftçilerimiz kendilerine ciddi bir gelir kapısı açabilir. Kivinin dikim alanının geliştirilmesi ve üretimin yaygınlaştırılması üreticilerimiz için çok yararlı sonuçlar doğuracaktır dedi.
     Erdoğan, yetiştirdikleri kivileri toptan olarak sattıklarını dile getirerek, ürünlerinin büyük şehirlerdeki marketlerin meyve reyonlarında kendine yer bulduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Semih Yüksel
     Yayıncı: Sinan Özmüş
<< Önceki Haber Kastamonuda kivi hasadı başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER