Kavak Toplum Sağlığı Merkezinden organ nakli

Kavak Toplum Sağlığı Merkezinden organ nakli bilgilendirme toplantısı


SAMSUN (A.A) - Kavak Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ilçede organ bağışıyla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.
     Kavak Toplum Sağlığı Merkezi doktorlarından Çağdaş Emin Maç, 3-9 Kasım Organ Nakli Haftası nedeniyle Yaşar Doğu Çok Programlı Lisesinde, Türkiyede organ bağışı ve nakil sayıları ile ilgili bilgi verdi.
     Türkiyede organ bağışı ve nakil sayılarının yetersiz olduğunu ifade eden Maç, organ yetmezliğinin, tedavi gören birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olduğunu aktardı.
     Maç, Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan organ yetmezlikleri önemli bir sorun olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması öncelikli hedeflerimizdendir dedi.
     Günümüzde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, kemik iliği, kornea, deri, kemik ve ince bağırsağın en çok nakledilen organ ve dokular olduğunu ifade eden Maç, şunları kaydetti:
     18 veya üstünde bir yaşta olup akli dengesi yerinde olan herkes, Sağlık Müdürlükleri veya hastanelere başvurarak, doku ve organ bağışında bulunabilirler. Yasal desteğe sahip olmasına rağmen organ ve doku nakli hizmetlerinin geliştirilmesinde en önemli husus, organ ve doku bağışının temini, bu bağışın artırılması için kamuoyunda bu konudaki bilgi eksikliğinin giderilmesi, organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesidir. Bu konuda bütün eğitim kurumlarına, basına ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir.
    
     Muhabir: Mustafa Günay / Fatma Kalay
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Kavak Toplum Sağlığı Merkezinden organ nakli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER