Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev:

Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev: -Bağımsızlığımızı tanıyan ilk ülke Türkiye oldu, Türkiyeyi hiçbir zaman unutmayacağız


BOLU (A.A) - Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, ülkelerinin bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, Türkiyeyi hiçbir zaman unutmayacağız dedi.
     Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin 20. yıl dönümü dolayısıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesinde (AİBÜ) düzenlenen konferansta konuşan Tüymebayev, ülkesinin bağımsızlığını 20 yıl önce kazandığını, AİBÜnün de 20 yılı geride bıraktığını söyledi.
     Sovyetler zamanında Türkiyenin varlığını bildiklerini ama rahat şekilde gelip gitme imkanları bulunmadığını ifade eden Tüymebayev, Bağımsızlığımızı tanıyan ilk ülke Türkiye oldu, Türkiyeyi hiçbir zaman unutmayacağız. Türkiyeye şükran borçluyuz. Türkoloji uzmanları dillerimizi Türkçe, Kırgızca, Özbekçe olarak ayırıyorlar ama biz aynı soydan geliyoruz ve geçmişte aynı dilleri konuşuyorduk. Orta Asyadan bu topraklara göç ettiniz. Aradan geçen 900 yıla rağmen yeniden birbirimize kavuştuğumuz zaman dillerimiz arasında pek bir fark olmadığını gördük şeklinde konuştu.
     Kazakistanın bağımsızlık ilanının ardından hızlı şekilde Türkiye ile ilişkilerini geliştirdiğini anlatan Tüymebayev, sözlerini şöyle tamamladı:
     Gelin beraber kardeşçe çalışalım ve kazanalım. İlişkilerimizi daha da geliştirelim. Yurt dışına ve özellikle Türkiyeye çok sayıda öğrenci gönderiyoruz. Öğrencilerimin eğitim masraflarını karşılıyor ve onları burada okutmak için çaba sarf ediyoruz. Sizleri de Kazakistana gelmeniz için davet ediyorum.
     AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ise üniversitenin 2 bin çalışanla 22 bin 500 öğrenciye eğitim imkanı sunduğunu belirterek, Kazakistan, 1991 yılında bağımsızlığını kazandı. Bağımsızlığın ardından Kazakistan ile aramızdaki ilişkiler daha da gelişti ve gün geçtikçe daha da artıyor ifadelerini kullandı.
     Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise Kazakistan ile ilişkilerin her gün biraz daha artacağından emin olduğunu bildirdi.
    
     Muhabir: Abdülhamid Hoşbaş
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER