Kazdağlarındaki orman yangını

Kazdağlarındaki orman yangını -THK Uçuş İşletme Müdürü Kaptan Pilot Nevarsa: -Yangının kısa sürede bu kadar büyümesinin nedeni şiddetli rüzgardı. 30-40 knot şiddetinde rüzgar vardı -Geçen yıla göre bu yıl yangın sayısında bir ar


BALIKESİR (A.A) - Burak Akay - Kazdağlarının Havran ilçesi sınırlarında çıkan orman yangınına müdahale eden ekip içinde yer alan Türk Hava Kurumu (THK) Uçuş İşletme Müdürü Kaptan Pilot Ayhan Nevarsa, yangının kısa sürede büyümesinin nedeninin rüzgar olduğunu söyledi.
     Nevarsa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangın ihbarının alınmasının ardından, konuşlandıkları Çanakkale Havaalanından bölgeye ulaşmak için kısa sürede havalandıklarını bildirdi.
     Rüzgarın öğle saatlerinde çıkan yangına müdahalede etkili olduğunu dile getiren Nevarsa, Aslında normal bir yangına müdahale etmek, yangını önlemek çok kolay. Kazdağlarındaki yangını meteorolojik koşullar açısından çok ekstremdi. Ciddi bir rüzgar vardı dedi.
     Nevarsa, yangına ilk olarak İzmirden gelen bir uçak ile Bodrumdan gelen amfibik uçakla müdahale ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
     Söndürme çalışmalarına helikopterlerimiz de katıldı. Yangının kısa sürede bu kadar büyümesinin nedeni şiddetli rüzgardı. 30-40 knot şiddetinde rüzgar vardı. Bu rüzgarın neden olduğu bir büyüme, uzama söz konusu. Tabii yangının yeri genişlediğinde sizin hedefiniz de genişliyor. Onunla uğraşma süresi de oldukça fazla zaman alıyor. Biz yangından korkmayız, ancak rüzgardan çok korkarız. Bu konuda vatandaşlarımızı ve ormanla iç içe yaşayan halkımızı özellikle rüzgarlı havalarda yangınlara karşı çok daha dikkatli olmaları konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum. Çünkü rüzgar düşünemeyeceğiniz hızlı bir şekilde yangının yayılmasına neden oluyor.
    
     -2012 sezonunda yangınlarda büyük artış var-
    
     Ayhan Nevarsa, bu yıl yangın sayısında geçen yıllara oranla artış olduğunu söyledi.
     Ben tüm yangınlarımıza müdahalemizde başarımızdan memnunum diyen Nevarsa, başarılı bir sezon geçirdiklerini ifade etti.
     Nevarsa, THKda hemen hemen tüm yangınları yaşamış biri olduğunu belirterek, Kurumumuzun bu işe başlamasından bu yana işin içindeki bir personel olarak sadece ülkemdeki değil Yunanistanda çıkan yangın da beni çok üzüyor. Çünkü ormanlarımız bize bırakılmış bir miras değil, onlar bize bırakılmış birer emanettir. Sadece insanlar değil, diğer bütün canlılar da bu ormanlardan faydalanıyor dedi.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Kazdağlarındaki orman yangını Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER