Kazı çalışmalarının emektarları

Kazı çalışmalarının emektarları -Boğazkale ilçesindeki Hitit Başkenti Hattuşada devam eden arkeolojik kazı çalışmalarında görev alan ilçe halkı, tarihi ören yerinde yıllardır babadan oğula kazı çalışmalarını sürdürüyor (F


ÇORUM (A.A) - Boğazkale ilçesindeki Hitit başkenti Hattuşada devam eden arkeolojik kazı çalışmalarında görev alan ilçe halkı, tarihi ören yerinde yıllardır babadan oğula kazı çalışmalarını sürdürüyor.
     Uzun yıllardır ören yerinde devam eden kazı çalışmalarına katılan vatandaşlar, sıcak havaya rağmen Ramazan ayında restorasyon çalışmalarında görev alıyor.
     1907den bu yana ilçelerinde sürdürülen kazılarda çalışan vatandaşlardan kimi ören yerinde oğlu ile çalışırken kiminin ailesinde üç nesildir kazılarda çalışanlar yer alıyor.
     1982 yılından itibaren kazılarda restorasyon yapan Abdullah Kahmazoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar 4 kazı başkanı ile çalışmalara katıldığını söyledi.
     Dedesinin ve babasının da kazılarda görev yaptığını anlatan Kahmazoğlu, Dedem kazı başkanı Kurt Bittell ile babam da Peter Neve ile çalışmış. Benim oğlum da yazları burada çalışıyor. Restorasyon yapıyoruz, yıkılmak üzere olan alanları onarıyoruz. Hepimizin kazılarda mutlaka unutamadığı bir eseri vardır. Ben 1985te arkadaşlarımla bronz tablet bulmuştum. Çok heyecanlanmıştık, kazılarda çalışmak güzel bir duygu dedi.
     İlçe halkından Mehmet Karaköseoğlu ise 1980den bu yana kazılarda çalıştığını belirterek, Ramazan olduğu için biraz zorlanıyoruz. Sabah 5te işe başlıyoruz, öğlen bitiriyoruz. Aynı zamanda ben heykel yapıyorum. Ailemizde de heykel yapımına ve güzel sanatlara ilgi yüksek. Bu yeteneğimizin topraklarımızda yaşayan Hititlerden geldiğini düşünüyorum diye konuştu.
     Alman Arkeoloji Enstitüsünce sürdürülen arkeolojik kazılarda bu yıl kazı yapılmazken restorasyon ve yayın çalışmaları devam ediyor.
    
     Muhabir: Esma Aygün
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Kazı çalışmalarının emektarları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER