Kerküklü öğretmenler Türkmen soykırımını kınadı

Kerküklü öğretmenler Türkmen soykırımını kınadı


MERSİN (A.A) - Erdemli ilçesine bağlı Kargıpınarı Belediyesinin KerkükTürkmen öğretmenler için açtığı Türkçe dil kursuna katılan öğretmenler, 1959 Türkmen soykırımını kınadı.
     Kerkük Türkmen Öğretmenler Birliği Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci, Kerkükte 32 Türkmenin katledilmesinin 53üncü yıldönümü ve şehitleri anma adına, Atatürk Anıtına siyah çelek koydu.
     Küzeci, burada yaptığı açıklamada, Kerkükün 1918 yılında Osmanlıdan koparıldıktan sonra bugüne kadar yönetilen iktidarlar tarafından çeşitli asimilasyon, sindirme ve yok etme politikasına maruz kaldığını söyledi.
     Irakta nüfusları 3 milyon civarında bulunan, Arap ve Kürtlerden sonra 3. asil unsur olan Türkmenlerin bugüne kadar çeşitli soykırımlara uğradığını belirten Küzeci, 1920de Telaferde Kaçakaç. 1924 Kerkükte Ermeni, 1946de Kerkükte Gavurbağı ve 1959 yılında Kerkük Katliamı, 1980de Türkmen Liderlerinin idamı. 1991de Altunköprü ve 2003 ABD işgali sonrası başta Telafer olmak üzere, Tuzhurmatu, Yengice, Dakuk, Kerkük, Musul ve diğer Türkmen bölgelerdeki katliamlar zinciri Türkmenlere karşı kin ve nefretin göstergesi olmuştur. Bugün 53 yıl önce yaşanan Kerkük katliamının yıldönümüdür ve şehitlerimizi vatanımızdan uzak, ancak öz vatanımız Türkiyenin şirin beldesi Kargıpınarından anıyoruz diye konuştu.
     Kargıpınarı Belediye Başkanı Kerim Şahinin de katıldığı anma töreninde, gruptakiler, soykırıma uğrayanlar için dua ettiler.
    
     Muhabir: Derviş Çömez/Kerem Kocalar/Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Kerküklü öğretmenler Türkmen soykırımını kınadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER