Kırgızlarda barışın ve bereketin simgesi ekmek

Kırgızlarda barışın ve bereketin simgesi ekmek -Kırgızların yüzyıllardır sürdürdüğü "gelen misafirleri ekmekle karşılama" geleneği günümüzde de yaşatılıyor -Bu ülkeye gelen devlet büyüklerinin yanı sıra evlerine gelen misafire kapıda


ESKİŞEHİR (A.A) - Kırgızların yüzyıllardır sürdürdüğü "gelen misafirleri ekmekle karşılama" geleneği, barışı, bereketi ve bolluğu simgeliyor.
     AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, hürmetin ve misafirperverliğin ayrı öneminin olduğu Kırgızistanda, gelen misafirleri ekmek ve tuzla karşılama geleneği, barışın, bereketin ve bolluğun simgesidir. Kırgızistanın en meşhur ekmeği olan lipoşkanın, Türkiyede ki adı pidedir. Bu ekmeğin ortası ince ve derincedir. Üzeri çörek otuyla süslenip tandırda pişirilen ekmek, bir çok anlam ifade etmektedir. Kırgızlar, bu ekmeği, ülkelerini ziyaret eden devlet büyüklerine ve evlerine gelen her misafire ikram ediyor.
     Kırgız geleneklerine göre sunulan ekmekten en az bir parça yemek gerekmektedir, aksi takdirde misafirin ev sahibine karşı düşmanca duygular beslediği kabul edilir.
     Gelen misafire hürmet göstermenin yanı sıra ekmek ikram etmenin evin rızkını bereketlendirdiğine inanılır ve toplumda insanlar arası iyi ilişkiler oluşturma temeline dayanır.
     Devlet büyüklerine kapıda ikram edilen ekmeğin aynı anlamları içermesinin yanında devletin bekası için iyi adımlar atmak ve devlet işlerinin iyi olması amaçlanmaktadır. Bu ekmek sunumuyla, devlet büyüklerinin halka adil ve cömert davranması da beklenmektedir.
     Öte yandan Kırgızlar, evlerine gelen misafirlerine sundukları yemeklerden misafirin yiyemediklerini paket olarak evden ayrılırken misafirlerine verirler. Bu paketi almamakta ev sahibine karşı hakaret sayılmaktadır.
    
     Muhabir: Betül Rümeysa Şahin
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Kırgızlarda barışın ve bereketin simgesi ekmek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER