Klima alırken dikkat edin

Klima alırken dikkat edin -EMO Mersin Şube Başkanı Atar: Klima seçiminde satın alma maliyetinin yanı sıra, işletme ve enerji maliyetini de mutlaka göz önünde bulundurun


MERSİN (A.A) - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, klima seçiminde satın alma maliyetinin yanı sıra, işletme ve enerji maliyetinin de mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini bildirdi.
     Atar, yaptığı yazılı açıklamada, yaz sıcaklarının fazlasıyla hissedilmesiyle iklimlendirme cihazlarının zorunlu ihtiyaç durumuna geldiğini belirtti.
     Pazardaki ürün-fiyat çeşitliliği ve marka bolluğu karşısında tüketicilerin klima alırken karar verme süresince zorluklar yaşamasına neden olduğunu vurgulayan Atar, şunları kaydetti:
     Klima seçiminde satın alma maliyetinin yanı sıra, işletme ve enerji maliyetinin de mutlaka göz önünde bulundurulması gerekiyor. Her şeyden önce klimatize edilecek mahallerde hangi tip klima cihazının kullanılması gerektiğine karar verilmelidir. Bunun için firmaların yetkili servisleri tarafından kapasite tayini yaptırılarak alacağımız klimanın BTU cinsinden değeri öğrenilmelidir. Yanlış kapasite tayinlerinde cihazdan gerekli soğutma veya ısıtma verimi alınamadığı gibi aşırı hava akımınında insan sağlığı üzerine olumsuz etkiler yaratabilir.
     Tercih edilecek klimaların öncelikle çektiği güç ve enerji verimliliği (A sınıfı), doğaya zarar vermeyen R410 gazı ile çalışan, servis ağı güçlü, yedek parça güvencesi olan, gürültü seviyeleri normal sınırlar içinde olan, nem alma, hava yönlendirme ve ortam temizleme filtreli olanlar tercih edilmelidir.
    
     -Kullanırken de dikkat edin-
    
     Yaşamı kolaylaştırmak için geliştirilen klimaların yanlış kullanıldığında olumsuz etkileri ile karşılaşılacağını ifade eden Atar, şöyle devam etti:
     Klimadan çıkan soğuk havanın doğrudan insana çarpması ile ciddi soğuk algınlıklarına, çok sıcaktan ve terliyken klimalı ortama geçmek, vücut ısısını birden bire düşürerek kas ağrılarına neden olabilir. Bilinçsiz kullanılan klima özellikle kas romatizması ve kireçlenmesi olanları olumsuz etkiler.
    
     Muhabir: Veli Gürgah
     Yayıncı: Süleyman Tıraş
<< Önceki Haber Klima alırken dikkat edin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER