Konyada ilçelerdeki çevre sağlığı sorunu çözülüyor

Konyada ilçelerdeki çevre sağlığı sorunu çözülüyor


KONYA (A.A) - Konya İl Genel Meclisi, köylerde katı atık sorununun çözümü için çalışmalarını hızlandırdı.
     Kasım ayı toplantılarının 3. birleşiminde Çevre ve Sağlık Komisyonunun raporlarını gündemine alan Meclis, İsmet Akdeniz Başkanlığındaki komisyonun Akşehir, Tuzlukçu, Çeltik ve Yunakta yaptığı çalışmalardan oluşan raporu değerlendirdi.
     Akdeniz, sorunun atıkların ayrıştırılmasıyla çözülebileceğini kaydetti. Cam, naylon, kağıt ve plastik gibi geri dönüşümü olan evsel atıklar ile içeriği mutfak atıkları olan çöplerin ayrı ayrı torbalarda biriktirilmesini öneren Akdeniz, her köyde bunun için katı atık alanlarının oluşturulması gerektiğini vurguladı.
     Kanalizasyon olmayan köylerde kanalizasyon sistemi kurmanın önemine işaret eden Akdeniz, şunları kaydetti:
     Fosseptik ve kanalizasyon deşarjı öncesinde doğal arıtma tesis edilerek içme ve kullanma su kaynaklarının kirlenmesi önlenmeli. Hayvansal katı atıklar konusunda ise organik tarıma yönelik politika ve projeler üretilip, özendirilmeli, gübrelerin besi ağıl ve ahırlarından traktör römorklarına çıkartılıp etrafı kirletmeden tarla ve bahçelere taşınması, ekonomiye kazandırılması sağlanmalı. Çevre sağlığının korunması için aynı gün bu alanlar ilaçlanmalı. Yağmur suları ve kanalizasyon giderlerinden olumsuz yönde etkilenen içme suyu depo ve isale hatlarının gerekli bakım ve onarımları yapılmalı, içme sularında kirlenme ihtimaline karşı içme suyu depolarındaki otomatik klorlama cihazları kontrollü olarak kullanılmalı. Ağaçlandırma konusunda ise bölgenin toprak ve havasına uyum sağlayacak ağaçlarla ağaçlandırılması İl Özel İdaresince özendirilip desteklenmeli.
    
     Muhabir: Sayed Khodaberdi Sadat
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Konyada ilçelerdeki çevre sağlığı sorunu çözülüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER