Konya Ovasında buğday rekolte beklentisi

Konya Ovasında buğday rekolte beklentisi -Türkiyenin tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konyada rekoltenin, bu yıl 2,2 ile 2,5 milyon ton arasında olacağının öngörüldüğü bildirildi


KONYA (A.A) - Tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konyada rekoltenin, bu yıl 2,2 ile 2,5 milyon ton arasında olacağının öngörüldüğü bildirildi.
     Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanvekili Namık Köklüsoy, borsa binasında düzenlediği basın toplantısında, bölgede uzun ve soğuk bir kış yaşanması nedeniyle bitki gelişme dönemlerinde 15-20 günlük gecikme olduğunu söyledi.
     Mart ve nisan ayı yağışlarının düşük seyretmesinin kuraklık riskini ve zararını ortaya çıkardığını ifade eden Köklüsoy, şunları kaydetti:
     Bu dönemde şiddetli esen lodos ve fırtına bazı alanlarda erozyon, mekanik zarar gibi olumsuzluklara sebep olmuştur. Mayıs ayında yağışların toparlandığı ve ekin üzerinde olumlu tepki gösterdiği anlaşılmaktadır. Baraj, depolama ve göletlerde su seviyesinin çok iyi olması nedeniyle sulamalarda sorun yaşanmamakta. Bu değerlendirmeler ışığında geçen yıl 21,9 milyon ton olarak gerçekleştiği belirtilen buğday üretiminin bu yıl ülke genelinde yüzde 8-10luk bir düşüşle 20 milyon ton civarında gerçekleşeceği öngörülmüştür. Bu öngörü yağış dağılımı ve miktarı çok uygun olan geçen yıldan düşük olmakla birlikte 17-18 milyon ton olan uzun yıllar ortalamasının oldukça üzerindedir.
     Köklüsoy, tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konyada ise rekoltenin bu yıl 2,2 ile 2,5 milyon ton arasında olacağını öngördüklerini dile getirerek, Konyada rekolte çok özel bir yıl olan geçen sezondan yüzde 20 kadar az ancak uzun yıllar ortalamasının üzerinde olacaktır. Ayrıca üst kalite grubu buğdayların oransal miktarının artacağı beklenmektedir diye konuştu.
     TMOnun yeni alım sisteminin kaliteli üretimi teşvik ettiğini anlatan Köklüsoy, kaliteli üretimle hem üretici hem de sektörün, dolayısıyla ülkenin kazançlı çıkacağını bildirdi.
     Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Alparslan ise bu sezon yağışların düzensiz olması, don ve fırtına gibi nedenlerden dolayı verimin bir miktar azaldığını belirtti.
     Buna karşın ürünün bu yıl daha kaliteli olacağına inandığını anlatan Alparslan, buğdayda kaliteyi etkileyen süneye karşı mücadele çalışmalarının aralıksız sürdüğünü kaydetti.
     (RIF-KYR-ALİ)
<< Önceki Haber Konya Ovasında buğday rekolte beklentisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER