Kozanda baraj kapağının patlaması

Kozanda baraj kapağının patlaması -Geçen yıl 5 işçinin ölümü ve 5 işçinin kaybolmasıyla sonuçlanan olayla ilgili 17 sanıklı davanın 4üncü duruşması yapıldı


ADANA (A.A) - Kozan ilçesinde, Gökdere Köprü Barajı derivasyon tünel kapağının patlaması sonucu 5 işçinin ölümü ve 5 işçinin kaybolmasına neden olan olayla ilgili davanın 4üncü duruşması yapıldı.
     Kozan Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuksuz yargılanan 17 sanıktan Bülent Küçük, Ali Maraş, Servet Eğilmez, Bora Alpago, Ahmet Fırat Üstündağ, Öncü Polat, Erdal Nakas ile İbrahim Atay, kaybolan ve ölen işçilerin yakınları katıldı.
     Duruşmada, sanıklar hakkında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını öngören Taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçlamasıyla hazırlanan iddianame kapsamında, tanıklar Yusuf Özden, Kadir Aslantürk, İrem Çeri, Atilla Avcı, Durmuş Şahin, Ecevit Türedi, Şevki Akdeniz, Yavuz Aksoy, Metin Yalçın ve Ayhan Yalçın dinlendi.
     Mahkeme heyeti, tanıklardan, baraj inşaatında proje yürütülürken üstlendikleri görev ve sorumlulukları hakkında bilgi alarak, baraj derivasyon tünel kapağının geçen yıl 9 Şubatta yerleştirilmesinden sonra su tutulmasıyla başlayan süreçte, kapaktan su sızdığına dair iddialar ve kapağı tutan yapının 24 Şubatta yerinden kopmasına sebep olabilecek patlama ile diğer gelişmeler hakkında bildiklerini anlatmalarını istedi.
     Tanıkların verdikleri ifadelerin ardından, sanık ve sanık avukatları aleyhte yapılan beyanlara katılmadıklarını ifade ederek müvekkillerinin beraat taleplerini yenilediler.
     Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan diğer tanıkların dinlenmesi, derivasyon tüneli ve kapağına ilişkin uygulama projelerinin dosyaya konularak proje hatası olup olmadığına dair karşılaştırılma yapılabilmesine olanak sağlanması için duruşmayı 4 Nisana erteledi.
    
     -Olayın geçmişi-
    
     Kozanda geçen yıl 24 Şubatta Gökdere Köprü Barajı derivasyon tünelinin kapağının patlaması sonucu 2 işçi yaralanmış, 10 işçi akıntıya kapılarak kaybolmuştu.
     Askeri helikopter ve 300 kişiden oluşan arama kurtarma ekibinin katıldığı çalışmalarda, Eyüp Altıntaş, Cumali Değirmenci, Erkan Yiğen, Erdal Demirelli ve Hasan Bolata ait olduğu belirtilen cesetlere ulaşılmış, akıntıya kapılarak kaybolan işçiler Veli Damaksız, Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Necmettin Karayiğit ve Selahattin Aralın cesetleri, aylar süren aramalara rağmen bulunamamıştı.
     Soruşturmanın tamamlanmasının ardından olayla ilgisi oldukları gerekçesiyle baraj inşaatını gerçekleştiren iş sahibi, ana yüklenici ve taşeron şirketlerin barajda görevli mühendis ve yetkilileri olan Öncü Polat, Erdal Nakas, Bora Alpago, Hasan Yıldırım, Bülent Küçük, Ferda Alkan, Ali Maraş, Kadir Doğan, Fatih Ardıç, İbrahim Atay, Hüseyin Korkmaz, Servet Eğilmez, Ekrem Ekin Ulaş, Cengiz Ulucan, Ahmet Fırat Üstündağ, Emine Nur Aşık ve Ali Seçer hakkında da taksirle birden çok kişinin ölümüne sebep oldukları gerekçesiyle 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.
    
     Muhabir: Volkan Varan
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Kozanda baraj kapağının patlaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER