Kuran

Kuran-ı Kerim okuma azmi engel tanımadı -Sivasın Şarkışla ilçesinde yaşayan ve okuma yazma bilmeyen 53 yaşındaki görme engelli Hatice Toy, İlçe Müftülüğünce açılan kursta Kuran-ı Kerim okumayı öğrendi -Toy: Her gün çalıştım


SİVAS (A.A) - Kemal Erdoğmuş - Şarkışla ilçesinde yaşayan ve okuma yazma bilmeyen 53 yaşındaki görme engelli Hatice Toy, İlçe Müftülüğünce açılan kursta Kuran-ı Kerim okumayı öğrendi.
     Gürçayır beldesinde açılan kursu ziyaret eden Şarkışla Müftüsü Mehmet Cingöz, kabartma yazılı Kuran-ı Kerimle ayetleri okumayı öğrenen 1 çocuk annesi Toyu tebrik etti.
     Hatice Toyun azminin herkese örnek olması gerektiğini vurgulayan Cingöz, bu azmin mükafatının mutlaka Allah katında verileceğini söyledi.
     Görme engelli Toy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplam 10 kardeş olduklarını belirterek, Ailemin 6. çocuğuyum. 12 yaşına kadar hepimiz görüyorduk ama o yaştan sonra 10 kardeşten altımız görmez olduk. Diğer kardeşlerim benim gibi değil, benim görme oranım sıfır ama onlardan bazıları az da olsa görebiliyor diye konuştu.
     Üzüldüğü, ağladığı günler olduğunu ancak hiçbir zaman içine kapanmadığını, hayata küsmediğini anlatan Toy, Ben bunu yeneceğim diye her gün çalıştım, çabaladım. Neyi istediysem hepsinde başarılı oldum. Cenab-ı Hak bana her zaman yardım etti dedi.
     Çocukluğundan itibaren Kuran-ı Kerim öğrenmeye hevesli olduğunu, küçük yaşta duaları ezbere bildiğini belirten Toy, öğretmen olan kardeşinin sayesinde kabartma yazılı harfleri öğrenmeye başladığını söyledi.
     Kurs öğreticisi Remziye Çıtanın sayesinde kabartma yazılı Kuran-ı Kerim okumayı öğrendiğini aktaran Toy, Gönüllerini Allahın rızasına veren komşularım ve arkadaşlarımla kursa gelip gidiyorum ifadelerini kullandı.
     Engellilere seslenen Toy, Engelliler hiçbir zaman evde kapanıp kalmasın, kalırlarsa bunda annelerin de suçu var. Engellilerin, engel saydıkları şeylerin üzerine gitmeleri lazım dedi.
     Eşi Mahmut Toyun da görme engelli olduğunu anlatan Toy, Cumhuriyet Üniversitesinde eğitim gören oğlunun da ilkokula giderken gözünden rahatsızlandığını, çocuğunun İstanbulda özel bir hastanede yapılan ameliyatla kısmen görebildiğini aktardı.
     Toy, küçük yaşta Antalyada çorap fabrikasında çalışarak aile ekonomisine katkı sağladığını, ayrıca öğrendiklerini da başkalarına öğrettiğini belirtti.
    
     -Takdire şayan bir durumu var-
    
     Kurs öğretmeni Remziye Çıta ise öğrencisinden çok memnun olduğunu ifade ederek, engellilere ders verebilecek eğitim almadığını ancak Hatice Toyun daha önceden ders almış olmasının işini kolaylaştırdığını söyledi.
     Toyun kabartma yazılı harfleri önceden bilmesinin kursta kendileri için avantaj olduğunu anlatan Çıta, Burada da azmiyle, başarısıyla okumayı ilerletti. Takdire şayan bir durumu var. Biz Hatice hanımla engelleri aşmanın yolunu gördük, engellerin nasıl aşılacağını gördük. Tüm insanlara örnek olmasını istiyorum, engelli ama engelleri aşmış bir kadın. Allah yar ve yardımcısı olsun diye konuştu.
     Kursiyerlerden Sultan Kılıç da Çok azimli olan Hatice hanıma imreniyoruz, ona hayranız dedi.
     Mevlüde Gönen de Hatice Toyun ev işlerini hiçbir yardım almadan yapabildiğini belirterek, Hatice abla evine misafir gelince hiç kimseden destek almadan ikramını kendisi yapıyor. Evde temizliğini yapıyor, yıkadığı çamaşırları kuruması için renklerine kadar ayırıp seriyor ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER