Kurnasıyla göbek taşıyla ahşap kubbeli er

Kurnasıyla göbek taşıyla ahşap kubbeli er hamamı seramik müzesi oluyor -Çanakkalede 1904te er hamamı olarak inşa edilen asırlık bina, kurnaları, göbek taşı ve soyunma kabinleri korunarak, restore edilecek ve seramik müzesine dönüştürü


ÇANAKKALE (A.A) - Fikriye Susam Uyar - Çanakkalede, 1904 yılında er hamamı olarak inşa edilen asırlık bina, içindeki kurnaları, göbek taşı ve soyunma kabinleri korunarak restore edilecek ve seramik müzesine dönüştürülecek.
     Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restorasyon çalışmalarında, hamamın iç kısmının değiştirilmeyeceğini, yapının orijinal halinin muhafaza edileceğini söyledi.
     Kubbesi iyileştirilen, kırık camları onarılan iki katlı binanın, üst katının geçici sergi alanı olarak kullanılacağını belirten Gökhan, Oraya bir hamam olarak bakmamak lazım. Evet fonksiyonu hamam imiş, ancak ilk fotoğraflarında bir tarlanın ortasında bir bina. Etrafında hiç bina yok. Binanın dış cephesinde çok özellikli bir mimari var dedi.
     Gökhan, asırlık binanın içinin de son derece estetik olduğunu ifade ederek, İçine giriyorsunuz, ayrı bir mimari var. Klasik bildiğimiz hamam değildi. Soyunma kabinleriyle, ahşap tavanlı kubbesiyle, ısıtma bölümü, göbek taşıyla, bunun etrafındaki localar ve kurnalarla bir estetik yapı var. Kimin aklına gelir hamamın kubbesini ahşap yapmak. Bir estetik var diye konuştu.
    
     -Müzeye dönüştürüyoruz-
    
     Hamamı farklı şekilde işlevlendireceklerini belirten Gökhan, şunları kaydetti:
     Mimari açıdan çok önemli bir binayı Çanakkalenin kültürünü yansıtan müzeye dönüştürüyoruz. Evet burası hamamdı. Hamamı, muhafaza etmek için restore edersek, hamam olarak kullanmanın manası yok. O zaman başka bir fonksiyonda kullanmak lazım. Biz de dedik ki; seramikleriyle ünlü bir yöre olduğu için seramik müzesi olarak kullanalım. Restorasyonu yaptık, içini seramik müzesi olarak döşeyeceğiz, düzenleyeceğiz. Atölyemizde yeni üretimler devam edecek. Bu kentte ne kadar çok seramik olursa, üretilirse, seramik ne kadar çok ön palana çıkartılırsa, bu kente yakışır iş yapmış oluruz. Burada Çanakkaleye özgü seramikler olacak. Müzeyi nisan ayında açmayı planlıyoruz. Belki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına denk getiririz.
    
     -Eski er hamamı-
    
     Çanakkale Boğaz Komutanlığına tahsisli binanın kullanım hakkı, imzalanan protokolle Çanakkale Belediyesine devredildi. Cevatpaşa Mahallesi Kaya Sokakta Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanlığı için er hamamı olarak 1904 yılında inşa edilen iki katlı binanın giriş katında göbek taşı, kurnalar, soyunma kabinleri ve ısıtma bölümü bulunuyor. Ahşap tavanlı kubbesiyle dikkat çeken binanın ikinci katı ise yıllarca dinlenme alanı olarak kullanıldı.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Kurnasıyla göbek taşıyla ahşap kubbeli er Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER