Kürtaj ve sezaryen tartışmaları

Kürtaj ve sezaryen tartışmaları -AK Parti Gümüşhane Milletvekili Aydın: Sezaryen tıbbi ve sosyal bir sorun, kürtaj ise cinayettir


GÜMÜŞHANE (A.A) - AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, sezaryenin tıbbi ve sosyal bir sorun, kürtajın ise cinayet olduğunu belirtti.
     Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, çocuğun yaşam hakkının ana rahmine düşmesi ile başladığının kabul edildiğini belirtti.
     Tıbbi, hayati bir zorunluluk olmaması halinde kürtajın cinayetten farksız olduğunu ifade eden Aydın, kürtaja gelene kadar uygulanabilecek onlarca doğum kontrolünün kullanılması gerektiğini kaydetti.
     Sezaryenin doğum metodundan çok cerrahi bir durum olduğunu belirten Aydın, şunları kaydetti:
     Tıbbi gereklilik dışında uygulanmaması gerekmektedir. Normal doğum her zaman sezaryene göre üstündür ve tercih edilmelidir. Sezaryen ile doğum Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hiçbir ülkede yüzde 15i geçmemesi gerektiği açıklanmış olmasına rağmen kanuni eksikler ve çeşitli nedenler ile ülkemizde bu oran yüzde 50 civarındadır. Bu oranın yüzde 5in altında ve yüzde 15in üstünde olması anne ölümü açısından olumsuz karşılanmaktadır. Özel hastaneler incelendiğinde ise yüzde 80-90lara varan oranda sezaryen ile doğum gerçekleştirilmekte ve bu süreç maddi kazanım nedeniyle de bir kısım özel hastanelerce teşvik edilmektedir. Sezaryen anne isteğine ve hekim isteğine göre değişen durumlar sonucunda gerçekleştirilmektedir. Sonuç olarak, sezaryen ve kürtaj anne ve çocuk sağlığı açısından ciddi sıkıntılara neden olmaktadır. Ölüme kadar gidebilecek sıkıntıların gündemde tutulmayıp tercih edilir şekilde sunulması sonucu dünya standartların üzerinde sezaryenin ve kürtajın uygulama alanı bulması hem tıbbi, hem sosyal hem de toplumsal sorunlara neden olmaktadır.
    
     Muhabir : İbrahim Özdemir
     Yayıncı : Asena Akçay
<< Önceki Haber Kürtaj ve sezaryen tartışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER