Kalp hastalarına sıcak uyarısı

Kalp hastalarına sıcak uyarısı


DİYARBAKIR (A.A) - Dicle Üniversitesi Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, kalp hastalarına sıcak uyarısında bulundu.
     Alan, yaptığı yazılı açıklamada, aşırı sıcakların tansiyon düşüklüğüne, aşırı damar kasılmalarına ve kalbe giden kan akımı dengesinin bozulmasına neden olduğunu belirtti.
     Aşırı nem ve buharlaşma ile yeterli sıvı alınmaması nedeniyle kanın koyulaştığını ve pıhtılaşma eğiliminde artma olduğunu belirten Alan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     Tüm bu mekanizmalar, özellikle kalp hastalarında damar problemini artıran ve krize davetiye çıkartan nedenler arasında yer alıyor. Kalp hastalıkları arasında en çok korkutan konuların başında ise kalp krizi geliyor. Kalp krizi, günümüzde hem kadınları hem de erkekleri ilgilendiren, özellikle de sıcakların, nemin artmasıyla birlikte dikkat edilmesi gereken bir sağlık sorunu haline geliyor.
     Ancak kalp krizinin belirtileri yeterince tanınmadığından, birçok insan hastaneye başvurmakta geç kalıyor. Hastalar yaz aylarının rehavetine kapılıp ilaçlarını aksatmamalıdır. Ancak aşırı sıcak ve nemli hava şartları vücut metabolizmasını etkilediğinden ilaçların etkilerinde de farklılıklar olabilir. Özellikle tansiyon düşürücüler, kalp hızını etkileyen ilaçlar, kan sulandırıcılar ve idrar söktürücülerin etkilerini gözden geçirmek ve dikkatli olmak gerekiyor. Tatile çıkacak kalp hastalarının tansiyon, nabız ve kan tahlili kontrollerini yaptırarak kullanmış oldukları ilaçların dozlarını tekrar ayarlamak gerekebilir. Aynı dozda alınan ilaçlar, örneğin tansiyonda ve nabızda daha fazla düşmelere neden olabilir.
    
     Muhabir: Meral Özdemir
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Kalp hastalarına sıcak uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER