Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş Genel

Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş Genel Müdürü Uyan: -Yıl sonu itibarıyla 59 milyar dolar civarında cari açık bekleniyor. Bu ciddi bir fren


GAZİANTEP (A.A) - Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş Genel Müdürü Ufuk Uyan, Yıl sonu itibarıyla 59 milyar dolar civarında cari açık bekleniyor. Bu ciddi bir fren dedi.
     Uyan, Anatolian Otelde düzenlenen İşin Doğrusu; Etik Bankacılık ve Sağlam Finansal Kararlar konulu toplantıda, faizsiz bankacılığın global krizde daha korunaklı olduğunun görüldüğünü belirtti.
     Cari açık tedbirleri ve özellikle Suriye ile yakın ilişkiler içinde olan bölgede yaşanan gerginlik sebebiyle yavaşlayan ekonomide, küçük işletmelere destek amaçlı kullandırılan kredilerin maliyetlerini aşağı çektiklerini ifade eden Uyan, 2013 yılında orta vadeli programa göre büyümenin yüzde 4 seviyesinde hedefleneceğini, KOBİlerin daralan iç ve dış şartlar çerçevesinde çok ihtiyatlı olmaları gerektiğini söyledi.
     Uyan, cari açıkla ilgili hükümetin bu yıl ciddi bir fren politikası izlediğinin görüldüğüne dikkati çekti. Cari açığın ağustos sonu itibarıyla 61 milyar dolar seviyesine düştüğünün görüldüğünü aktaran Uyan, şöyle devam etti:
     Yıl sonu itibarıyla 59 milyar dolar civarında cari açık bekleniyor. Bu ciddi bir fren. Ancak tamamen yabancı kaynakla bu ekonomiyi büyütmemiz zor. Burada hepimize önemli görevler düşüyor. Tasarrufu artırıcı görevlerimiz var, buna çok önem veriyoruz.
     Büyümenin de yüzde 4ler seviyesinde hedeflenmekle beraber yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Durgunluğu ciddi şekilde hissediyoruz. Sizler de hissediyorsunuz muhtemelen. Önümüzdeki yıl, orta vadeli program bugün açıklandı, yüzde 4 gibi bir büyüme hedefleniyor. Dolayısıyla benzer bir yıl, biraz daha giderek zor bir yıl olacağını bekliyoruz. Malum etrafımızdaki sorunlar da var.
    
     -Altına altın cinsinden kar payı verilmesi-
    
     Uyan, tasarrufların özendirilmesi ve artırılması yönünde çalışmaları bulunduğunu ifade ederek, özellikle altın bankacılığı ve yastık altı tasarrufların ekonomiye kazandırılması konusunda ciddi bir emek sarf ettiklerini vurguladı.
     2007 yılından beri altının finansal bir ürün haline getirilerek ekonomiye kazandırılması konusunda ciddi bir faaliyet gösterdiklerini dile getiren Uyan, Altına altın cinsinden kar payı verilmesi uygulamaları ilk olarak Kuveyt Türk tarafından geliştirilmiş uygulamalardır. Özellikle altına altın cinsinden kar payı verilmesi dünyada bir ilktir. Bu sayede altın finansal bir ürün olarak tanınmaya başlandı diye konuştu.
     Türkiyede ilk sukuk (kira sertifikası) ihracatını 2010 yılında gerçekleştirdiklerini belirten Uyan, Hazinenin Eylül 2012de 1,5 milyar dolarlık sukuk ihracatı gerçekleştirdiğini aktardı.
     Uyan, Türkiyede aktif büyüklükte ilk 10 banka, hizmet kalitesinde ise ilk 5 banka arasında olmayı hedeflediklerini belirterek, Amacımız; kazandırarak kazanmaktır dedi.
     Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz da konuşmasında, kredi kartına borçlanmak ve tüketici kredisi çekip ödemeleri karşılamanın yanlışlığına değindi.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş Genel Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER