Macaristanın Ankara Büyükelçisi Hovari:

Macaristanın Ankara Büyükelçisi Hovari: -"Macarlar ve Türkler arasındaki bağlar çok eski. Bu bağları bilim adamlarımızın ve iş dünyamızın yapacağı işbirlikleriyle güçlendirmeliyiz"


KAYSERİ (A.A) - Macaristanın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Macarlar ve Türkler arasındaki bağların çok eski olduğunu, bu bağların bilim adamları ve iş dünyasının yapacağı işbirlikleriyle güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
     Erciyes Üniversitesince (ERÜ) Sabancı Kültür Sitesinde düzenlenen "17. Yüzyıl Osmanlı döneminde Macaristan ile Ticari, Tarihi, Kültürel İlişkilerimiz ve Günümüze Dönük Yansımaları" konulu panelde konuşan Hovari, Türkiye ile Macaristanın ortak tarihinin Orta Asyada başladığını belirtti.
     Macaristan ile Türkiye ilişkilerinin Osmanlıya dayandığını ifade eden Hovari, "Biz Karadeniz üzerinden batıya giderken, sizler Anadoluya yayıldınız. Sizin lisanınız Oğuz Türklerinden geliyor. Bizim dilimizde de öz Türkçeden gelen bazı kelimeler var. Manevi bakımdan bizler Hunların torunuyuz. Sizler de Hunların torunlarısınız. Mesela Türk askerlerinden çok önemli birisi, General Rüştü Erdelhun ikinci nesil Macardır. Macarlar ve Türkler arasındaki bağlar çok eski. Bu bağları bilim adamlarımızın ve iş dünyamızın yapacağı işbirlikleriyle güçlendirmeliyiz" diye konuştu.
     Türk-Macar İş adamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz ise Macaristanın Türkiye ile güçlü bağları olduğunu, iki ülke arasındaki özellikle ekonomik işbirliğinin daha da arttırılabileceğini vurguladı.
    
     -Türkiye-Macaristan ticari ilişkileri-
    
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın 2012 yılında Macaristanı ziyaret ettiğini hatırlatan Şahbaz, "Başbakanımız 2015 yılına kadar iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkartılmasını öngördüler. Her iki ülkenin de bunu yakalayabilecek altyapısı var" ifadelerini kullandı.
     Türk iş adamlarını Macaristana yatırım yapmaya davet eden Şahbaz, şunları kaydetti:
     "Macaristanda 293 Türk yatırımcımız faaliyet göstermektedir. Türkiyede ise 41 Macar iş adamı yatırım yapıyor. Bunlar yeterli değil çünkü Macaristanın ekonomisinin çok büyük kısmını dış ticaret yönlendiriyor. 52 uluslararası ABD şirketinin 41i Macaristanda faaliyet gösteriyor. 3 büyük Alman otomobil firmasının burada yatırımları var. Öte yandan Türk girişimciler, tarım ve hayvancılık alanlarında da Macaristanda yatırım yapabilirler, Macar toprakları çok elverişli."
     Panel akademisyenlerin Osmanlı ve Macaristan ilişkilerini ele alan sunumlarıyla devam etti.
    
     Muhabir: Esma Aygün
     yayıncı: Ersin Altınsoy
<< Önceki Haber Macaristanın Ankara Büyükelçisi Hovari: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER