Maden suyu ihracatı arttı

Maden suyu ihracatı arttı -MASUDER Genel Sekreteri Sungur: -Maden suyu ihracat her yıl ortalama yüzde 2 artıyordu. Son iki yılda artış oranı yüzde 4e çıktı -İhracat Almanya, Hollanda başta olmak üzere Türk nüfusunun fazla


İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - Maden Suyu Üreticileri Derneği (MASUDER) Genel Sekreteri Levent Sungur, Maden suyu ihracat her yıl ortalama yüzde 2 artıyordu. Son iki yılda artış oranı yüzde 4e çıktı dedi.
     Sungur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede başta Karadeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde olmak üzere çok sayıda maden suyu kaynağı ve kaynak grubu bulunduğunu belirtti.
     Bu kaynakların, gerekli analiz çalışmaları yapılmadığı ve sektöre yeni yatırımcı girmediği için çok azının değerlendirilebildiğini ifade eden Sungur, şöyle konuştu:
     Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) verilerine göre Türkiyede tespit edilmiş yaklaşık 225 maden suyu kaynağı ve kaynak grubu var. Bu kaynaklardan, günlük 63 milyon litre maden suyunun yüzde 98i derelere akıyor. Bu kaynakların, önce işletmeye müsait olup olmadığının analiz edilmesi gerekiyor. Sektöre son yıllarda yeni yatırımcı gelmedi. Bu durum, yatırım maliyetlerinin çok yüksek olmasından kaynaklanıyor. Maden suyu kaynakları daha çok yerleşim yerlerinden uzak bölgelerde olduğu için yüksek maliyetli alt yapı hizmetleri gerektiriyor. Çoğu zaman yol, elektrik gibi maliyetlerde yatırımcılar tarafından karşılanıyor.
    
     -Üretim ve tüketim artıyor-
    
     Sungur, sektörde halen 32 firmanın faaliyet gösterdiğini, bunlardan 13nün ulusal boyutta, diğerlerinin ise yerel düzeyde kaldığını, firmaların, 2010 yılında yaklaşık 475 milyon litre olan üretim miktarının, 2011 yılında 515 milyon litreye çıktığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Derneğimizin kurulduğu 1999 yılında kişi başına 1,5-2 litre olan tüketim, 2011 yılında 8 litreye ulaştı. Tüketimin 2012de 10 litreyi bulması bekleniyor. Daha çok erkeklerin tercih ettiği maden suyunu, son yıllarda kadınlar da tüketmeye başladı. Kadın tüketicilerin artmasında meyve aromalı madensularının etkisi bulunuyor. Maden suyu pazarının yüzde 23nü meyve aromalı türler oluşturuyor.
     Sungur, iç pazardaki buyumenin yanı sıra ihracatta da artış yaşandığını, maden suyu sektörünün geçen yıl 32 milyon dolarlık ihracat yaptığını bildirdi.
     Levent Sungur, Maden suyu ihracat her yıl ortalama yüzde 2 artıyordu. Son iki yılda artış oranı yüzde 4e çıktı. İhracat Almanya, Hollanda başta olmak üzere Türk nüfusunun fazla olduğu Avrupa ülkeleri ile Ortadoğuya yapılıyor. Ortadoğudaki son karışıklık ihracatı olumsuz etkiledi dedi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel / A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Maden suyu ihracatı arttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER