Makine Mühendisleri Odasından

Makine Mühendisleri Odasından hava kirliliği ve enerji tasarrufu uyarısı


KAYSERİ (A.A) - Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Hakan Özcan, kış aylarının yaklaşması nedeniyle hava kirliliği ve enerji tasarrufu konusunda uyarıda bulundu.
     Özcan, yaptığı açıklamada, kış aylarının yaklaşmasıyla havaların soğumasının yanında yüksek oranda hava kirliliği ve enerji israfının kentin bekleyen sorunlarının başında geldiğini vurguladı.
     Türkiyede enerji ithalatının cari açığın yüzde 67sini oluşturduğuna dikkati çeken Özcan, şunları kaydetti:
     Ülkemizde yalıtımsızlık ve bilinçsiz enerji kullanımı nedeniyle her yıl ortalama 7,5 milyar dolar israf ediliyor. Ortaya çıkan bu rakam, bir aylık cari açığı kapatabildiği gibi, genel cari açığın da yaklaşık onda birine denk geliyor. Ülkemizde ısınmak için kullandığımız enerjinin yabancı kaynaklı olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden binalarımızı ısıtırken hava kirliliğini ve enerji sarfiyatını minimum seviyede tutmak, insan ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçmek amacıyla bazı tedbirler almamız gerekmektedir.
     Hakan Özcan, alınması gereken bazı tedbirleri şöyle sıraladı:
     Kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılması ve kazan bakımı işlerinde çalışacak kişilerin belgelerinin olması önemli. Soba ve kalorifer kazanları ile bacaların periyodik temizlikleri düzenli olarak yapılmalı. Vatandaşlarımızın kömürlerini katı yakıt satıcısı kayıt belgesi bulunanlardan almalı. Petrol koku, mineral yağ, araba lastiği parçaları, lastik, tezek, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastik, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ile fuel-oil kapları ısınma amaçlı yakılmamalı. Termostat 19-20 dereceye ayarlanmalı, bunun üzerindeki her 1 derece, yüzde 6 daha fazla yakıt tükettir. Kalorifer radyatörlerinde termostatlı vana kullanılmalı. Binanın çatı yalıtımından yüzde 20, dış duvar, pencere ve kapı yalıtımından yüzde 15, sızdırmazlık önlemleriyle yüzde 10 oranında enerji tasarrufu sağlanır. Isı yalıtımı, inşaat maliyetini en fazla yüzde 3 artırırken, yıllık yakıt tüketimini ise yüzde 50 azaltır.
    
     Muhabir: Mustafa Yıldız
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Makine Mühendisleri Odasından Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER