Maliye Bakanı Şimşek Gaziantepte:

Maliye Bakanı Şimşek Gaziantepte: "Biz dünyadan 44 milyar lira alacaklıyız, yani Türkiye Cumhuriyeti hazinesi, dünyadan alacaklı" -"Çözüm süreci başarılı olması halinde Güneydoğu Anadoluya muazzam bir göç başlayacak ve milyonlarca i


GAZİANTEP (A.A) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Biz dünyadan 44 milyar lira alacaklıyız, yani Türkiye Cumhuriyeti hazinesi, dünyadan alacaklı" dedi.
     Şimşek, bir otelde düzenlenen AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı 7. Bölge Toplantısında yaptığı "Hükümet icraatları" konulu sunumunda, Türkiyede 1990lı yıllarda, siyasi istikrarsızlık, düşük büyüme ve işsizlik yaşandığını söyledi.
     O yıllardan bugüne önemli değişimler yaşandığını ifade eden Şimşek, "Peki ne değişti- Aslında bu son 10 yıldaki değişimin ana motoru siyasi istikrardır. Çünkü siyasi istikrar tek başına yetmez. Bir sürü ülke var, diktatörlerle yönetiliyor ama orada ekonomik başarı elde edilemiyor" diye konuştu.
     Şimşek, demokraside doğru politikaların da olması gerektiğini, sadece güçlü iktidarın yetmeyeceğini dile getirerek, aynı zamanda politika çerçevesinin de doğru ve sağlıklı olması, yapısal reformun olması gerektiğini, bunların da beraberinde siyasi istikrarı getireceğini kaydetti.
     Bakan Şimşek, bugün 2023 hedefleri ve 2071 vizyonu ve perspektifinden bahsediliyorsa bunu, siyasi istikrara borçlu olduklarını ifade etti.
    
     -Maastricht kriterleri-
    
     Şimşek, reel olarak Türkiyenin iç borcunda "doğru-düzgün" bir artış olmadığını söyledi.
     Devletin dış borcuna da değinen Şimşek, "Biz dünyadan 44 milyar lira alacaklıyız devlet olarak, yani Türkiye Cumhuriyeti hazinesi dünyadan alacaklı. Böyle bir dönem var mı- Yok. En son ne zaman böyle bir şey olmuş- Böyle bir şey olmamış ki. Türkiyenin devletin net dış borcu eksi 44,44 milyar lira" şeklinde konuştu.
     Bakan Şimşek, 2002 yılında Türkiyenin milli gelirinde yüzde 11lik genel devlet açığı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
     "Büyük bir açık. Aslında o bankaların bilançolarındaki açıkları dikkate alırsanız açık çok çok daha farklıydı 2000li yılların başında. Kriz öncesi sıfırlara kadar indirdik, krizle birlikte bir fırlama var. Tekrar sıfırlara doğru indi, tekrar yüzde 1lere doğru inmiş durumda ama Avrupanın sağlayamadığı Maastricht kriterlerini biz sağlamış durumdayız."
    
     -Çözüm süreci-
    
     Türkiyenin son 10 yılda AK Parti hükümetlerinin doğru politikaları ve siyasi istikrar sayesinde büyük bir çıkış yakaladığını anlatan Şimşek, bundan sonraki çıkışın, bu çözüm sürecin üzerine kurgulu olduğunu söyledi.
     Şimşek, teröre, terörle mücadeleye harcanan paranın, eğitime, altyapıya, sağlığa harcanacağına dikkati çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     "Çözüm sürecinin başarılı olması halinde, Güneydoğu Anadoluya muazzam bir göç başlayacak ve milyonlarca insan bölgeye gelmek zorunda kalacak. Gelmek zorunda çünkü burada işçi olmayacak. Yetmeyecek. Yani GAP ile DAP ile tarım ve sanayi ile buralarda eleman yokluğu yaşanacak ve bizim ciddi bir şekilde böyle bir sorunumuz olacak o zaman."
     Türkiyenin dünyada güçlendiğini ve etrafına "daha demokratik olun, reform yapın" şeklinde tavsiyelerde bulunduğuna vurgu yapan Şimşek, "Öncelikle kendi evimizi mutlaka düzene koymamız lazım. Kendi evimizi, kendi sorunlarımızı, barış, huzur, demokrasi içerisinde, temel hak ve özgürlükleri genişleterek çözmemiz lazım. Başka bir seçeneğimiz yok. Fakat biz bunu başarırsak varya bu bölgede değil sadece, bütün dünyaya ilham kaynağı oluruz" ifadesini kullandı.
     Bakan Şimşek, Türkiyenin temel sorunlarının ise "yüksek cari açık", "eğitimde kalite", "düşük istihdam oranı" ve "kayıt dışılık" olarak sıraladı.
    
     -Toplu iş sözleşmesi imza töreni-
    
     Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, daha sonra Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezinde belediyeye bağlı ŞEKABEL A.Ş. ile Hizmet İş Sendikası arasında düzenlenen toplu iş sözleşmesi imza törenine katıldı.
     Burada konuşan Şimşek, sözleşmede yapılan yüzde 14,6 oranında yapılan zammın, yıl sonu enflasyon oranı hedefinin neredeyse üç katı olduğunu belirterek, bunun da işçiler adına çok iyi bir kazanım olduğunu söyledi.
     Şahin ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın burada olması halinde mutlaka anlaşılan rakama bir ilave yapacağını, kendisinin de Başbakana vekaletten burada bulunduğu dile getirdi.
     Şehit Kamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğluna, "Şöyle bir 150 lira gibi bir artış olabilir mi-" diye soran Şahin, işçilerin bu sırada, "Az olur" diye seslenmeleri üzerine eliyle iki rakamını işaret etti.
     Fadıloğlu da işçilere seyyanen 200 lira ödeneceğini kaydetti.
     Konuşmaların ardından Bakan Şimşek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin, Belediye Başkanı Fadıloğlu ile sendika yetkililerinin katılımıyla toplu iş sözleşmesini imzalandı.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek - Orhan Çiçek - Kaan Bozdoğan / Ömer Fansa
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Maliye Bakanı Şimşek Gaziantepte: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER