Marmarada yunuslar, balıkçılara ortak oldu

Marmarada yunuslar, balıkçılara ortak oldu -Tekirdağ Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Coşkunçay: -Marmara Denizinde son 10 yıldır balık çeşidinin azalmasından dolayı yunuslar, balıkçıların ağlarına yöneldi -ÇOMÜ öğretim üyesi D


TEKİRDAĞ (A.A) - Ergin Akgün - Tekirdağ Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Erdal Coşkunçay, Marmara Denizinde son 10 yıldır balık çeşidinin azalmasından dolayı yunuslar, balıkçıların ağlarına yöneldi dedi.
     Coşkunçay, AA muhabirine, yunusların son 10 yıldır balıkçı ağlarına büyük zarar verdiğini söyledi. Balıkçıların bu yüzden sıkıntı yaşadığını anlatan Çoşkunçay, Marmara Denizinde son 10 yıldır balık çeşidinin azalmasından dolayı yunuslar, balıkçıların ağlarına yöneldi. Ağlara ve avlanan balıklara büyük zarar veriyorlar ifadelerini kullandı.
     Yunusların ağı çekerek yırttığını belirten Coşkunçay, Ağı, en az bir metre çekerek yırtıyorlar. Ağdaki balıkları topluyorlar. Şu an Türk suları da Avrupa suları da yunuslardan şikayetçi diye konuştu.
     Coşkunçay, şöyle devam etti:
     Balıkçılarımız, yunuslardan dertli. Tuttuğumuz balığa yunuslar da ortak oluyor. Ağın içine girerek balığı hem kendileri yiyor hem de ağı yırtarak tuttuğumuz balığı da azaltıyorlar.
     Tekirdağ Limanında balıkçılık yapan İdris Şeremet de karaya çıktıklarında zamanlarının büyük bölümünü ağlarını tamir ederek geçirdiklerini söyledi.
     Şeremet, sadece yunus balıklarının balıkları kaçırması ve ağları yırtması yüzünden sezonda 50-70 bin TL arası zarara uğradıklarını bildirdi.
    
     -Yunus, sürekli ürüyor-
    
     Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Altınağaç da yunusların Karadeniz ve Egede de görüldüğünü belirterek, yunusların sürekli ürediğine dikkat çekti.
     Altınağaç, şöyle konuştu:
     Yunus, balıkçının tutacağı balığa da ortak oluyor. Bu tür hayvanlar Türkiyede eti yenen bir hayvan değil. Ticari olarak değeri olan bir hayvan da değil. Yunusun doğada düşmanı da yok, sürekli ürüyor. Böyle olunca, çoğalması da normal.
     Altınağaç, yunusların bünyesinde ağır metal bulunduğunu da sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Zeki Gümüş
<< Önceki Haber Marmarada yunuslar, balıkçılara ortak oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER