MDOB, Özsoy operasını sahneledi

MDOB, Özsoy operasını sahneledi -Cumhuriyet tarihinde seslendirilen ilk opera eseri olan Özsoyun Mersin prömiyeri yapıldı


MERSİN (A.A) - Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Türk opera tarihinin başlangıcı olarak gösterilen Özsoy operasının Mersin prömiyerini sahneledi.
     Mehmet Yılmazın Mersin Kültür Merkezinde sahneye koyduğu, orkestra şeflerinden Vladimir Lungu ve Aytuğ Ülgenin dönüşümlü olarak yönettiği eserin koreografisini Uğur Seyrek, dekor tasarımını Kağan Güreşçi, kostüm tasarımını Nursan Ünlü, ışık tasarımı ise Murat Yılmaz hazırladı.
     Koro şefliğini Oleg Constatinovun yaptığı eserde başlıca rolleri Hasan Alptekin, Bülent Ateşoğlu, Nazlı Alptekin, Ezgi Yıldırım, Hasan Berk, Sevil Erçak, Ali Ulvi Karaca, Hakan Yıldız, Özkan Çavdaroğlu ve Ufuk Kasar paylaştı.
     Tek perdelik eserin Mersin prömiyeri sahneleyen sanatçılar, gala temsilini ise 1 Kasım Perşembe günü Mersin Kültür Merkezinde sanatseverlerin beğenisine sunacak.
     Ahmet Adnan Saygunun 27 yaşındayken bestelediği, cumhuriyet tarihinde seslendirilen ilk opera eseri, ana fikrini Atatürkün belirleyip librettosunu Münir Hayri Egelinin yazdığı eser olarak dikkati çekiyor.
     Dünya prömiyeri 1934 yılında üç perde olarak sahnelenen eser, dramatik türde bir opera olarak bestelendi. 1982 yılında Atatürkün 100. doğum yıl dönümü nedeniyle, 48 yıl sonra tekrar sahnelenmesi gündeme geldiğinde Ahmet Adnan Saygun, bu 3 perdelik operayı bir perdelik özet haline getirdi.
    
     Muhabir: Kerem Kocalar
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber MDOB, Özsoy operasını sahneledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER