Merkez Bankası Baş Ekonomisti Doç. Dr.

Merkez Bankası Baş Ekonomisti Doç. Dr. Kara: Türkiye ilk defa bir kriz olmadan cari açığı dengelemeye doğru gidiyor (Görüntülü)


DENİZLİ (A.A) - Merkez Bankası Baş Ekonomisti Doç. Dr. Ali Hakan Kara, Türkiyenin ilk defa bir kriz olmadan cari açığı dengelemeye doğru gittiğini söyledi.
     Kara, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen Uluslararası Ekonomi Yaz Seminerleri (EYS) 2012 Para Politikası Panelinde yaptığı konuşmada, Merkez Bankasının yeni politikalar uygulamasında, küresel krizden sonra merkez bankacılığında değişen yaklaşımların çok etkili olduğunu ifade etti.
     Değişen yaklaşımla birlikte artık merkez bankalarının sadece fiyat istikrarını değil, finansal istikrarı da göz önüne almaya başladığını belirten Kara, Kriz bize bir farkındalık getirdi ve merkez bankaları finansal istikrarı gündemlerine taşıdılar. Doğal olarak bunu biz de gündemimize taşıdık. Küresel krizde ortaya çıkan olağanüstü konjonktür bizi bu noktaya getirdi dedi.
     Kara, önceki sitemde Merkez Bankasının faiz politikasının temelini oluşturduğunu, şimdi ise hem kredi politikasına yönelik bir takım enstrümanları hem faiz politikasını hem de likidite politikasını çok yoğun bir şekilde kullandıklarını kaydetti.
     Uygulanan politika bileşiminin büyük ölçüde etkili olduğunu dile getiren Kara, şunları söyledi:
     Ekonomi dengelenme noktasına geldi. Türkiye ilk defa bir kriz olmadan cari açığı dengelemeye doğru gidiyor. Ama Merkez Bankası cari açık problemini çözebilir mi, çözemez. Merkez Bankası, ancak konjonktürel dalgalanmalara tepki verebilir. Cari açığın yapısal kısmı için, yapısal reformlar gerekli. Merkez Bankası yapısal tedbirler alınana kadar zaman kazandırabilir.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Abdullah Kıratlı
<< Önceki Haber Merkez Bankası Baş Ekonomisti Doç. Dr. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER