Mesleğini geleceğe taşımaya çalışıyor

Mesleğini geleceğe taşımaya çalışıyor -Aydında 30 yıldır yorgancılık yapan Abidin Kale, çırak bulmakta zorlanınca, yok olmaya yüz tutan mesleğini çocuklarına öğretti -Kale: "Mesleğin yok olacağını düşündüğümde vicdanım sızlıyor"


AYDIN (A.A) - Gökmen Şireci - Koçarlı ilçesine bağlı Kasaplar köyündeki atölyesinde 30 yıldır yorgancılık yapan Abidin Kale, yok olmaya yüz tutan mesleğini 13 ve 17 yaşlarındaki iki çocuğuna öğreterek gelecek nesillere taşımaya çalışıyor.
     Abidin Kale, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yorgancılığı Sökede öğrendikten sonra 30 yıldır köyünde sürdürdüğünü, çevredeki birçok köyden gelen siparişler üzerine iş yaptığını anlattı.
     Yıllardır sürdürdüğü mesleğin yok olma aşamasında olduğunu ifade eden Kale, şöyle konuştu:
     "Eskiden düğünlerde çok sayıda divan minderi, yorgan dikerdik. Düğün sahibinin bir römork yatağı, yorganı, yastığı yapılırdı. Gece, gündüz çalışıp işleri ancak bitirebilirdik. Şimdi fabrikasyon yorganlar, battaniyeler, nevresimler çıktı. Hazır yataklar, çekyatlar alınıyor. Tüm bunlar bizi olumsuz etkiledi. Meslek yok olmaya aşamasında."
    
     -"Çocuklarımın mesleği sürdürmesini istiyorum"-
    
     Kale, işini severek yaptığına değinerek, mesleğin yok olacağını düşündüğünde vicdanının sızladığını ifade etti.
     Çırak bulmakta zorlanınca son çare olarak çocuklarını yetiştirip mesleği bu şekilde ileriye taşımaya karar verdiğini söyleyen Kale, çocuklarına küçük yaşlarından itibaren mesleği öğrettiğini, şimdi 13 yaşındaki oğlu ve 17 yaşındaki kızının işi öğrendiğini ve her geçen gün daha da ustalaştığını kaydederek, "Çocuklarımın mesleği benden devralıp sürdürmesini istiyorum" dedi.
    
     -13 yaşında tek başına yorgan yapıyor-
    
     7. sınıf öğrencisi Tayfun Kale ise tek başına yorgan yapabilir hale geldiğini belirterek, işi çok çabuk kavradığını söyledi.
     Kale, "Babam tek başınayken bir yorganı bir haftada ancak bitirebiliyordu. Şimdi benimle birlikte daha kısa sürede tamamlayıp müşteriye teslim ediyor. Tek başıma yorgan da yapabiliyorum. Babamdan kalan yorgancılık mesleğini çok seviyorum ve ölmesini istemiyorum. İleride bu işi babamdan devralarak devam ettirmek istiyorum" diye konuştu.
     Abidin Kalenin kızı Yıldız Kale de "Babam bizim bu işi öğrenip sürdürmemizi istiyor. Onun bu isteğini yerine getiriyoruz. Yatak, yorgan dikmeyi, döşek yapmayı çok seviyorum" diyerek mesleğin sona ermesini istemediklerini dile getirdi.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Mesleğini geleceğe taşımaya çalışıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER