Mevlana Karamandan Konyaya uğurlandı

Mevlana Karamandan Konyaya uğurlandı -Karaman Belediye Başkanı Uğurlu: -"Mevlananın Karamandan Konyaya hicret yolunu sevgi yolu olarak düzenlemeye karar verdik. Proje hazırlandı"


KARAMAN (A.A) - Mevlananın ailesi ile birlikte Karamandan Konyaya göç etmesinin 785. yıl dönümü nedeniyle Karamanda temsili uğurlama töreni düzenlendi.
     Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Aktekke Camisi bahçesindeki uğurlama töreninde Mevlana ve ailesinin Karamana gelmeleri ve yerleşmelerinin tesadüf olmadığını söyledi.
     Mevlana ve ailesinin Belhten çıkmadan önce Karamanı düşündüklerini ifade eden Uğurlu, "Nitekim Belhten çıkıp da Karamana gelmeleri arasında 8,5 yıllık bir süre var. O esnada Bağdatta halifeyle görüştüler. Şamda birtakım büyük kutuplarla görüştüler. Onların büyük ısrarlarına rağmen Karamanı seçtiler. Burayı yurt edindiler. Bu, Karamanın değerini gösteren son derece önemli ve tarihi bir hadisedir" diye konuştu.
     Uğurlu, Mevlananın Karamana bir çok emanet bıraktığını; annesi, ağabeyi ve bir çok yakınının mezarlarının bu ilde olduğunu dile getirdi.
     Bu emanetler nedeniyle Mevlana için Karamanın, Karaman için de Mevlananın önemli olduğunu vurgulayan Uğurlu, şunları kaydetti:
     "Mevlana Karamandan Selçuklu Sultanının davetini kıramadığı için gitti. Biz her sene bu göçü temsili olarak canlandırıyoruz. Karaman Belediyesi olarak Avrupa Birliği Bakanlığı ile birlikte bu kutlu göçün güzergahını tespit ettik. Karamandan yola çıkan bu mübarek heyet, Kılbasandan geçip Madenşehri köyünden yoluna devam etti. Çatalhöyük yakınından, Saraçoğlu köyüne ulaştı. Oradan da şimdiki dergahın bulunduğu Karataya geldiler. Mevlananın Karamandan Konyaya hicret yolunu sevgi yolu olarak düzenlemeye karar verdik. Proje hazırlandı. Bu yıl belki yetişmeyebilir, fakat önümüzdeki yıl bu göçü sadece Karaman ve Konyadan değil, tüm dünyadan katılan Mevlana dostlarıyla bu yolda gerçekleştireceğiz."
     Konuşmaların ardından Uluslararası Mevlana Vakfı Sema Topluluğu, sema gösterisi yaptı. Daha sonra Konya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları tarafından Mevlananın Karamandan ayrılışı temsili olarak canlandırıldı.
    
     Muhabir: Mehmet Çetin / Mümin Altaş
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Mevlana Karamandan Konyaya uğurlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER