Mısırdaki balon faciası

Mısırdaki balon faciası -Kapadokya bölgesinde 20 yılı aşkın süredir yapılan balon uçuşlarında ciddi bir kaza yaşanmadığı bildirildi


NEVŞEHİR (A.A) - Kapadokyadaki bir balon firmasının genel müdürü Mahmut Uluer, Mısırın Luksor kentinde meydana gelen ve 19 kişinin hayatını kaybettiği balon kazasıyla ilgili, Kapadokya bölgesinde 20 yılı aşkın süredir balon uçuşları devam ediyor. Her gün 100ün üzerinde uçuş yapılıyor, ciddi bir kaza yaşanmadı dedi.
     Öğretmen pilot da olan Uluer, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mısırda meydana gelen kazanın sebebinin pilot ve yer ekibinin hatasından kaynaklandığını öne sürerek, Türkiyedeki şartlarla Mısırdaki şartların bir tutulmaması gerekiğini kaydetti.
     Mısırda yaşanan kazanın üzücü olduğu fakat 18. yüzyıldan bu yana balon uçuşu yapıldığını vurgulayan Uluer, şunları kaydetti:
     Bu olay üzücü ve ister istemez sektörü etkiliyor ancak balonun güvenli olmadığını göstermiyor. Akisine balon, diğer hava taşıtlarına nazaran güvenli, emniyetli ve stabil uçuş yapılabilen hava aracıdır. Türkiyedeki şartlarla Mısırdaki şartları bir tutmamak lazım. Buradaki standartlar çok üst seviyede, ciddi denetlemeler yapılıyor. Mısırda da durumun bu şekilde olduğunu tahmin etmiyorum. Bunu da dikkate almak gerekir. Kapadokya bölgesinde 20 yılı aşkın süredir balon uçuşları devam ediyor. Her gün 100ün üzerinde balon uçuş yapıyor. Kapadokya bölgesinde ciddi bir kaza yaşanmadı.
    
     -Balon pilotları ciddi eğitimlerden geçiyor-
    
     Kapadokya bölgesinde 150ye yakın balon bulunduğunu ve balon pilotlarının ciddi eğitimlerden geçtiğini belirten Uluer, pilotun ticari uçuş yapabilmesi için 1,5 yıl tecrübe kazanması gerektiğini vurguladı.
     Pilot adaylarının Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kontrolündeki okullarda eğitim aldığını ifade eden Uluer, Pilot adayları önce temel eğitim alıyor. Hususi pilot lisansı tanzim ediliyor. Bununla ticari uçuş yapılamıyor. Önce belli bir uçuş tecrübesine erişmesi bekleniyor. Ticari uçuş yapması 1,5 yılı buluyor. Daha sonra küçük balon uçuşlarına başlıyor. 6 ay ve 100 saatlik uçuş tecrübesinden sonra büyük yolcu balonları ile uçuş yapıyor dedi.
     Mısırın Luksor kentinde önceki gün turistleri taşıyan balonda kaza meydana gelmiş, 9u Hong Konglu, 4ü Japon, 3ü İngiliz, 2si Fransız ve 1i Mısırlı 19 kişi hayatını kaybetmişti.
    
     Muhabir: Murat Asil
     Yayıncı: Mustafa Yıldız
<< Önceki Haber Mısırdaki balon faciası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER