MMOdan kazan patlamaları uyarısı

MMOdan kazan patlamaları uyarısı -Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Sekreteri Özerciyes: -Mevcut kazanlarda periyodik kontrol ve testlerin, yetkili kuruluşlar tarafından yapılmasıyla patlamaların büyük oranda önüne geçilebili


ANKARA (A.A) - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Varlık Özerciyes, periyodik kontrol ve testlerin yapılmasıyla kazan patlamalarının önüne geçilebileceği uyarısında bulundu.
     Özerciyes, yaptığı yazılı açıklamada, buhar, kalorifer, kızgın yağ, kızgın su kazanları ile hava tankı, hidrofor gibi basınçlı kapların yılda bir kere periyodik olarak kontrol ve testlerinin yapılmasının yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlattı.
     Ancak bu testlerin genellikle ihmal edildiğini ifade eden Özerciyes, şunları kaydetti:
     Kazanlarda emniyet sistemleri çalışmadığında, eskime, çürüme veya diğer işletme hataları olduğunda, kazalar ya da patlamalar ne yazık ki kaçınılmaz olmaktadır. Mevcut kazanlarda periyodik kontrol ve testlerin, yetkili kuruluşlar tarafından yapılmasıyla patlamaların büyük oranda önüne geçilebilir.
     Ülkemizdeki kazan dairelerinin tamamının süratle kontrole tabi tutularak mevcut durumlarının ortaya çıkarılması, ömrünü tamamlamış ve kullanılması sakıncalı kazanların işletilmesine ivedilikle son verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle mevcut yönetmelikler doğrultusunda, kalorifer kazanı ve basınçlı kapların yılda bir kez, periyodik kontrol, bakım ve testleri mutlaka yaptırılmalıdır.
    
     Muhabir: Erdal Çelikel
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber MMOdan kazan patlamaları uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER