Mutfak sektörü 2023te 25 milyar dolar

Mutfak sektörü 2023te 25 milyar dolar ihracat hedefliyor -İDDMİB Başkanı Öztiryaki: -Bugünkü kapasitelerle, bilgi birikimimizle gidersek 2023 yılında 15 milyar dolar hedefine ulaşmamız mümkün ama bizim isteğimiz 25 milyar dolar ih


ANTALYA (A.A) - Hatice Özdemir - İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, sektör olarak 2023 yılında 25 milyar dolar ihracat gerçekleştirmek istediklerini söyledi.
     İDDMİB tarafından Antalyanın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde düzenlenen Mutfak Eşyaları Çalıştayına katılan Öztiryaki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, paslanmaz çelik, alüminyum, bakır, porselen, cam, elektrikli ev aletleri kapsamında mutfak sektöründeki yaklaşık 150 firmanın katılımıyla Türkiyenin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalamasına katkıda bulunmanın yollarını araştırdıklarını söyledi.
     Çalıştay kapsamında sektörün tüm katmanlarının sorunları ve çözüm önerileri yönünde fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Öztiryaki, Türkiye, mutfak eşyaları ihracatı bakımından dünyada 3üncü sırada yer alıyor ve 4 milyar dolar civarında ihracat yapılıyor. Bugünkü kapasitelerle, bilgi birikimimizle gidersek 2023 yılında 15 milyar dolar hedefine ulaşmamız mümkün ama bizim isteğimiz 25 milyar dolar ihracat yapmak. Bu nedenle çalıştayda sanayicilere tasarımı, inovasyonu, katma değeri yüksek ürün yapma, enerji, işçilik maliyetlerini daha uygun hale getirme, yeni pazar bulma konularını anlatıyoruz dedi.
     Sektörün sorunlarının çözümü noktasında yaptıkları çalışmanın gelecek için önemli vizyon çizeceğine dikkati çeken Öztiryaki, sektörün bir numaralı sorununun enerji maliyetleri olduğunu belirtti. Enerji maliyetlerinin yüksekliğinin Türkiyedeki hammadde üretimini etkilediğini düşündüklerini, bunun ithalata sebep olduğunu ifade eden Öztiryaki, Zaten enerji, cari açığımızın başında gelen konulardan biri. Bizler az enerji kullanarak daha fazla teknolojik yatırımlar, tasarımlar, katma değeri yüksek ürün yaparak satışlarımızı artıracak çalışmalar yapıyoruz diye konuştu.
    
     -Sektör Sahra Afrikasına yöneldi-
    
     Türkiyenin kendi içinde dinamik bir pazar olduğunu vurgulayan Öztiryaki, özellikle ihracatı artıracak yeni atılımlar yaptıklarını dile getirdi. Bu doğrultuda farklı ülkelere geziler düzenlediklerini bildiren Öztiryaki, 2 ay önce Brezilya ve Uruguaya gittiklerini, haziran ayında da Japonya ile Koreye gideceklerini kaydetti.
     Bu ülkelerin dışında Avustralya ile Yeni Zelandaya gezi düzenleyeceklerini anlatan Öztiryaki, şunları söyledi:
     Sahra Afrikasında 17 ülke belirledik. Bu ülkelere gidip pazarımızı geliştirmek istiyoruz. Türkiye, Avrupa Birliği ülkelerine mutfak eşyası ihracında bir numara. Bu ülkelerle ilişkilerimiz devam ederken yeni ülkelerde yeni müşteriler oluşturmaya çalışıyoruz. Güney Amerika ve Afrika şu anda pazarımızı genişletmeyi planladığımız hedef ülkeler. Zaten dünyanın her yerinde Türkler var, Afrikanın en ücra köşesine gittiğinizde mutlaka bir Türk yatırımcısı ya da çalışanı ile karşılaşabilirsiniz.
     Bu çalışmaları Türkiyenin geleceği için gerçekleştirdiklerini dile getiren Öztiryaki, birlik olarak üniversitelerle ortak tasarım, proje çalışmaları yaptıklarını, Türk sanayicileri dünyanın farklı ülkelerine götürerek uzak ülkelerdeki müşterilerle buluşturduklarını, eğitim çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirtti.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Mutfak sektörü 2023te 25 milyar dolar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER