Okula başlayan miniklere uzman tavsiyesi

Okula başlayan miniklere uzman tavsiyesi -TÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Yorulmaz: -Sağlıklı olmayan çocukların, okulda mutlu olmaları da başarılı olmaları da mümkün değil


TEKİRDAĞ (A.A) - Uzmanlar, 4+4+4 eğitim sisteminin yürürlüğe girmesiyle okula başlayan 5,5 ile 7 yaş arasındaki sağlık açısından daha hassas olan öğrenciler için okul yönetimi ve velilere çeşitli tavsiyelerde bulundu.
     Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 5,5 ve 7 yaş arası çocukların okula başlaması ile hem öğrenci sayısının artışı hem de sağlık açısından daha hassas miniklerin okullara gelişi okul yöneticileri ve velilerin çok daha titiz olmaları zorunluluğunu ortaya çıkardığını kaydetti.
     Yorulmaz, sağlıklı olmayan çocukların okulda mutlu ve başarılı olmalarının mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi:
     Sağlıklı olmayan çocukların okulda mutlu olmaları da, başarılı olmaları da mümkün değil. Bu nedenle okul, okul aile birliği ve veliler birlikte çocuklarımızın güvenlik, sağlık, mutluluk ve başarısı için sıkı işbirliği içinde çalışmalıdırlar. Veliler de ilköğretime başlayan çocuklarının eksik aşılarını en kısa zamanda tamamlamalı ve bir hekim muayenesi, özellikle görme, işitme, ağız diş kontrollerini yaptırmalıdır. En az 9 saat uyumasını ve her sabah mutlaka iyi bir kahvaltı yaparak evden çıkmasını sağlamalıdırlar.
    
     -Okul çantalarının ağırlığına dikkat edilmeli-
    
     Çocukların, okul çantalarının ağırlığına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yorulmaz, Çantaların içi dolu iken 3-4 kilogramı geçmeyecek ağırlıkta olması gerekir. Yiyecekleri evde hazırlanmış bir sandviç ya da börek, bir meyve ve ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı bir içecek koymak çok faydalı olacaktır. Böylece yemek saatleri dışında acıktıklarında içinde ne olduğu, nasıl hazırlandığı bilinmeyen besinler yerine çocuklar güvenilir besinler yiyebilecektir. Daha sonra evden çıkan çocuklarımız için dikkat edilecek konuların başında servis araçları gelmektedir ifadesini kullandı.
     Servis araçlarının, her zaman temiz tutulması ve bir hostes bulunması gerektiğini anlatan Yorulmaz, okuliçi ve sınıflar, merdivenler, kantinler gibi yerlerin temizliğine ve güvenli olmasına azami derecede özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
     Okul çalışanlarının, öğrencilerle ilişkilerinin ölçülü ve öğrencilerin okul dışındaki yabancılarla teması, okul bahçesinden çocukların tüm derslerin bitiş saatine kadar dışarı çıkışları ya da okul dışından alışveriş yapmalarının engellenmesi gerektiğini söyleyen Yorulmaz, Özürlü, kronik hastalığı olan çocuklar için ailelerin okul idaresi ve öğretmeni ile bu durumu paylaşmaları ve bu durumdaki çocukların tedavisinin okulda iken de kesintisiz sürdürmesi sağlanmalıdır diye konuştu.
     Yorulmaz, tüm bu konularda kontrolü sağlamak üzere, okul idaresi, okul aile birliği, veliler ve rehberlik servisinin işbirliği içinde çalışmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Yavuz Karaduman/Muhterem Erkul
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Okula başlayan miniklere uzman tavsiyesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER